Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Riktigt tidig pension


Flera löpsedlar om pension har mött oss på slutet, de flesta om låga sådana. Kvällstidningarna har också bjudit under varandra om hur man hittar vägar att gå i pension som man förr gjorde i vissa medelhavsländer. Vid femtio eller kanske t.o.m. fyrtio.

Ingen kan säga hur andra ska prioritera. Många är slitna eller sjuka och behöver pensioneras tidigt. Ett fåtal har möjlighet att idka självhushållning, enkelhet och sparsamhet och gå i pension extremt tidigt. Det verkar vara en liten trend i tiden. För folk flest en önskedröm.

Flera av oss ser med oro på att det växande antalet av oss äldre inte följs av samma ökning i arbetande åldrar. En mindre andel ska framöver hålla samhället rullande och betala skatt. En svår ekvation. Det kommer att märkas och vi behöver ta medveten höjd för det i kommuner, regioner och stat.

I ljuset av detta är det bekymrande och kan vara nästan provocerande med drömska rubriker och artiklar som lockar fler att ”checka ut” väldigt tidigt. De flesta har förstås inte minsta chans, men skulle minitrenden locka många blir framtiden tuffare, främst för gamla och små.

Som befolkningspyramiden ser ut behöver fler arbeta längre, inte kortare. Ska det lyckas behöver det också finnas del- och halvtider, men det blir en egen bloggtext.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Det beror ju också lite på vad ”tidigpensionärerna” gör av sin fritid, ungefär som när det gäller ”medborgarlönen”. En oavlönad innovatör/snickare/predikant/socialarbetare/författare/odlare kan göra en stark arbetsinsats de facto, medan andra kanske blir till stor skada för sina medmänniskor (”fåfäng gå lär mycket ont”). Men vissa arbeten – högstadielärare, covidsjuksköterska eller toalettstädare t ex – måste nog vara avlönade för att folk i längden ska vilja befatta sej med dem.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Så är det. Jag känner människor som gör eller har gjort viktiga insatser i ”fri statsanställning”. Men, generellt har t.ex. Grekland grundlagt sin dåliga samhällsekonomi delvis med ett pensionsmönster som har varit helt uppåt väggarna.
   När allmän pension infördes levde vi mer än 15 år kortare i snitt. Då var också befolkningspyramiden en pyramid, inte en pelare. Om vi ska ha en ekonomi och ett urbant levnadsmönster som fungerar ungefär som nu, då skär samhället ihop om många väljer ultratidig pension. Både ekonomiskt och praktiskt.

 2. Christer

  Riktigt trevligt att du är tillbaka med dina bloggar, Jan.
  Behovet av sunda och förståndiga tankar är större än någonsin, och du står för en hel del sådana.
  Keep up the good work!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.