Det är inte över än

I en artikel på SvD, så skriver författaren

"Trots känslan av motsatsen är det finansiella systemet i Europa inte stabilare än ett plockepinn. Statsmakterna befinner sig i ett Moment 22. De vågar inte rycka bort skyddsnätet under bankerna eftersom de är rädda att orsaka kaos."

Det är exakt så det ligger till. Banksystemet som vi har idag klarar inte den nergång i nettoenergi som vi ser idag globalt. Banksystemet måste ha tillväxt för att kunna betala av de lån som systemet är uppbyggt kring. Idag har vi inte den tillväxten (i praktiken alltså, i energi).

Detta blev väldigt tydligt hösten 2008, då bankerna innan dess, i jakten på rikedommar, hade lånat ut pengar till stora grupper med halvkrasslig ekonomi, de sk. sub prime lånen. När då oljepriset, och då även priset på råvaror (mineralgödsel, metaller, mat) steg kraftigt under 2008 så kunde dessa grupper inte längre betala av sina lån – bankerna tappade sina säkerheter och finanskrisen var ett faktum. Flera banker gick omkull, och hade inte den amerikansksa staten gått in och räddat en massa banker, så hade katastrofen varit ett faktum. Staten i flera länder gick ju även in och räddade andra banker.

Bankerna fungerar dock  på samma sätt idag, men nu är dom ju förstatligade, vilket bara har flyttat över risken på skattebetalarna.

Så nu har statsmakterna en omöjlig situation framför sig, antigen räddar dom bankerna, och då det nuvarande ekonomiska systemet, gång på gång med skattebetalarnas medel, eller så låter dom bankerna falla, med en total systemkollaps likt den 2008 som följd.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.