Klimatförändringen då?

Som ni nog har märkt så har jag skrivit väldigt lite om klimatförändringarna. Konstigt för en sådan här blogg kanske, men jag ska förklara varför.

Av alla dom risker vi i dagens samhälle står inför, så anser jag inte att klimatförändringarna är det som kommer drabba oss först. Klimatförändringarna kan visserligen få sjukt hemska konsekvenser, men det är ändå iallafall minst 10 år bort.

Det finns det andra saker som kommer kunna drabba oss innan dess. Finanskrisen som fortfarande pågor, kopplat mot en nergång i den totala nettoenergin, är den kris som står närmast till hand, där risken (/chansen?) är väldigt stor för mycket stora förändringar i vårt nuvarande sammhälle inom en nära framtid.

Då vi har byggt upp system, både vad gäller ekonomi, infrastruktur, matsäkerhet, befolkningsökning, kunskap osv, som är helt beroende på en tillväxt av billig energi för transporter, så ligger vi nu risigt till.

Sammhället idag tål inte några stora påfrestningar. Låt oss tiita på historien för att få lite perspektiv. Vid den stora finanskrisen i början av 1930-talet så hade vi ett "stadigt" sammhälle. Man var inte beroende av el i någon stor omfattning – man hade ju just fått el. Många fler än idag var bönder, osv. En krashande ekonomi hade bara en viss inverkan på det dagliga livet.

Idag är situationen helt annorlunda. Vid ett längre elavbrott skulle allt stanna. Skulle det bli tomt i mataffärerna så skulle vi svälta inom ett par dygn. Och så vidare. Folk tar allt för många av de bekvämligheter vi har idag för givet, och skulle då dessa försvinna kommer vi få mycket stor social och politisk oro.

Därför skriver jag inte om klimatförändringarna, för att det finns mer akuta saker att hantera först.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Stefan Westermark

  Låt mig då skriva om klimatförändringarna.
  Jag tror att det är bullshit av fler olika anledningar.
  1) IPCC har sakt att solen inte har något inflytande på jordens temperatur.
  2) Jorden idag har en mindre mängd CO2 än vad den haft under 1 miljoner år.
  3) Dem har ändrat det från globaluppvärmning till klimatförändringar vilket infattar även ett kallare klimat.
  4) Klimatförändringar är naturligt på Jorden.
  5) Om man kollar 1000 år tillbacka på Jordens temperaturer så ser vi att vi har haft det mycket varmare än vad vi har det idag.
  6) IPCC har själva manipulerat sin klimat information för att passa till iden om globalwarming/klimatförändringar.

  Jag skulle kunna dra ca 40 till men det räcker nog med dessa för att väcka några frågor om globalwarming.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.