Ny finanskris på G?

Oljepriset har skenat i veckan, upp 7% bara på 1 vecka. Som jag varit inne på tidigare angående kopplingen mellan energi och ekonomi, så kan man se oljeprishöjningar som en slags inflation. Tänk er en inflation på 7% per vecka, hopplöst jobbigt eller hur? Då våra kostnader inte bara är för olja så slår inte prisökningen genom lika mycket allmänt, men ändå.

Hursomhelst, som den kanadensiske ekonomen Jeff Rubin uttrycker det, "Only A Recession Stands in the Way of $200 Oil". Alltså får vi inte en ny finanskris/motsvarande så kommer oljepriset nå nivåerna vi hade sommaren 2008 eller högre inom kort. Min bedömning är att vi kommer se en utveckling liknande den 2008, då priset nådde sin högsta nivå nånsin på sommaren.

Jag tänkte beskriva några likheter med finanskrisen år 2008 med hur det ser ut idag.

Oljepriset
I början av 2008 låg oljepriset på ca 100$ per fat
Såhär i början av 2011 ligger oljepriset på ca 100$ per fat

Matpriset
En 10dubbling (!) av priset 2007-2008 på mineralfosfat hade drivit upp priserna på konstgödsel kraftigt, vilket ledde till en ökning av matpriserna.
Idag ser vi istället ökade matpriser p.g.a. missväxt och dåliga skördar i stora delar av världen.

 

Bensinpriset
Skillnaden nu mot 2008 är att vi har nästan samma bensinpris som när oljan då var vid 150$ per fat. Hur blir det nu om oljan stiger till den nivån igen? 15kr litern? Bådar inte bra för ekonomin om allt större andel av folks inkomster går åt till energi.

Så jag tror att i takt med att oljepriset ökar, ökar också pressen på ekonomin. Någon gång inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att brista. Förra gången brast det i den amerikanska bostadsmarknaden, var briser det denna gång? Och får regeringarna rädda sina banker igen med skattebetalarnas medel?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.