Stabilitet i banksektorn viktigt

Finansminister Anders Borg meddelade härom veckan att han höjer kraven på bankerna. Dessa måste ha en större andel säkerhet i form av eget kapital, något som jag anser vara väldigt klokt i tider som dessa.

För när nu oljepriset stigit kraftigt den senaste tiden så får detta konsekvenser för vår privatekonomi. Ta bensinpriset som exempel. På bara nån månad har bensinpriset gått upp 5%. Hur många månader till innan det har raserat din hushållsbudget? Detta händer redan inom flygbranchen som har skrivit ner sina prognoser på grund av ökade bränslepriser till följd av ett ökat oljepris.

Om man till detta lägger stigande matpriser och elpriser, och det faktum att belåningen på svenska bostäder gått på sistone, så inser man nog att det kommer vara fler som inte kommer kunna betala igen sina skulder.

Då gäller det att man har stabila banker så det inte gick som i USA 2008 då banken Lehman Brothers och försäkringsjätten AIG gick i konkurs och hela världen drabbades av en finanskris.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Tänker Själv

    Håller med till 110%. Ett av problemen är också att de som tjänar på de höga oljepriserna ofta investerar de pengarna i nåt som inte ger jobb direkt, t.ex. aktier, dvs konsumtionen minskar och därmed behovet av produktion och därmed jobben.

  2. Erik Marklund

    Svar till Tänker Själv (2011-03-06 10:35)
    Ja absolut, det var en av de saker man kunde se 2008 då oljepriset ökade med 50% på 6 månader; mycket stora summor omfördelades från västvärlden till oljeländerna i mellanöstern t.ex, och hamnade sedan på olika banker, precis som du säger utan att återinföra ”nyttan” tillbaks till ekonomin.

    Ekonomen Jeff Rubin har skrivit en artikel om detta:
    ”While those petro-dollars may get recycled back to Wall Street by sovereign wealth fund investments, they don’t all get recycled back into world demand. The leakage, as income is transferred to countries with savings rates as high as 50%, is what makes this income transfer far from demand neutral.”

    http://www.theoildrum.com/node/4727

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.