The long emergency – den långa nödsituationen

I en artikel i New York Times intervjuar dom Richard Heinberg om "Peak everyting", alltså "produktionstoppen för allt". Han säger där följande:

“The real upshot is — the strong likelihood is — we’ll have less energy in the future, and it will be more expensive energy. We’re really looking at a different kind of society,” at least for the next 20 or 30 years before new breakthroughs emerge, he said.

Han säger alltså att det är mycket sannolikt att vi kommer ha mindre energi i framtiden, och att vi kommer få vänja oss med en helt annan sorts samhälle.

Jag kan inte annat än att hålla med. Vi är redan på väg mot en värld med mindre energi, något som märks på bland annat bensin och elpriset. Kärnkraftskatastrofen i Japan gör ju inte saken bättre, inte heller uteblivna veteskördar i ryssland , oroligheter i mellanöstern osv.

Han säger även i citatet ovan att det kommer ta lång tid att få till en övergång. Denna tid från nu egentligen till dess att alternativen kickar in kommer närmast kunna likna med en enda lång nödsituation – the long emergency. Det började 2008 med finanskrisen, och jag bedömmer det som mycket troligt att vi kommer få uppleva fler kriser av motsvarande storlek inom en nära framtid.

Hur förberedd är vi egentligen?

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.