Vad är peak oil?

Då jag hörde en student i energiteknik idag säga att hon inte trodde på peak oil, då blev jag upprörd. Därför tänkte jag nu, kanske ännu en gång, försöka förklara peak oil så att det är solklart för vem som helst, även energiteknikstudenter.

Kort sagt så handlar peak oil om storleken på "kranen", och inte så mycket om storleken på "tanken".

För att börja från början:

Vi kan anta att det finns mycket olja (Hur mycket kommer jag inte skriva om nu). Om vi lyfter blicken från vår lilla planet, till planeten Saturnus och dess måne Titan, så ser vi där att det finns stora sjöar av flytande metan, alltså naturgas. Om vi då gör antagandet att det finns planeter/månar som har sjöar av olja istället, och att universum är oändligt stort, med oändligt antal planeter, så kommer vi fram till att det finns oändligt med olja.

Hur mycket olja det finns spelar dock ingen roll.

Hur mycket olja det finns i universum, på Titan, under arktis isar, i Kanadas tjärsand, i plastavfall, eller i Sveriges skogar, spelar ingen roll, om vi ändå inte kan utvinna den nog snabbt (och gärna så billigt som möjligt). Och det är det peak oil handlar om, utvinningstakt.

Peak oil är alltså när oljeutvinningstakten når sitt max.

Detta är ju såklart en förenklad bild.. Viss korrelation finns ju mellan mängden oljefält och takten man kan plocka upp oljan, men det är alltså i slutändan alltid oljeutvinningstakten som räknas.

Sen om vi ska gå in lite på varför det blir en topp, en peak, så är det för att oljeutvinning i regel ser ut så.

Oljeutvinningstakten i ett fält/område/region följer nästan alltid en "klockformad kurva", likt bilden nedan visar. För en enskillt fält/ett enskilt borrhål så går produktionen ofta upp kraftigt i början, för att sedan plana ut och sedan minska . Då alla borrhåll inte görs på en gång, utan majoriteten sker en tid efter fältet börjat utvinnas, så får man denna form på kurvan. Mycket likt normalfördelningskurvan, som ju ofta finns i många olika sammanhang. Borrar man fler hål snabbare så blir bara kurvan brantare, både i framkant och bak-kant, och man får en högre takt men under en kortare tid.

 

(Nä sen om vi i ett framtida spacesammhälle kanske utvinner olja i takt snabbare än vi kommer göra nu, det återstår väl att se 😉

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. sara

  Hej
  Jag hade en fråga om peak oil och jag fick inte en bra svar . jag vet inte vad betyder peak oil vad menar de med peak oil????

  Tack

 2. Erik Marklund

  Svar till sara (2012-09-25 09:30)
  Peak oil är två ord, Peak och oil

  Oil som du kanske vet betyder olja, och peak betyder ungefär topp på svenska. Toppen som syftas på är den största takten som det går att pumpa upp olja. Den toppen ser man på bilden i detta inlägg.

  På grafen så ser man tid på den nedre axeln, och hastigheten, eller takten man tömmer oljekällorna på den övre axeln.

  Tänk dig att du har ett glas med läsk och några sugrör. Om du tar hjälp av en kompis så tömms glaset snabbare än om du dricker upp den själv – destå fler personer du bjuder ju snabbare tömning, dvs brantare lutning på linjen, och tvärt om, ju saktare du dricker destå flackare eller mindre brant blir linjen.

  So far so good kanske, men varför går kurvan neråt på ”baksidan” av toppen?
  Det beror helt enkelt på att oljan i marken blir svårare att pumpa upp. Ju mindre olja destå svårare är den att pumpa upp, dvs du kan pumpa upp mindre och mindre varje timme (eller sekund eller år osv). därför så sjunker utvinningstakten och man får en toppformad graf.
  Därifrån kommer namnet peak oil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.