Evig tillväxt?

Den tillväxt vi har sett under de senaste 50-200 åren har alla kommit från tillväxt i tillgänglig energi, nettoenergi. Först från kol, och sedan under efterkrigstiden från olja. Våra ekonomer har dock ingen koll på de naturvetenskapliga principerna, och inom den ekonomiska läran tillskrivs denna tillväxt i regel teknikutvecklingen och effektiviseringar.

Då förhållandet mellan energi och ekonomi är 1:1, så kan vi inte ha ständig tillväxt utan tillväxt inom energisektorn. Och nu då peak oil är här, så har den globala tillväxten slutat. Viss regional eller tillfällig tillväxt är dock fortfarande möjlig, men i slutet är det hela ett nollsummespel, där om någon ska växa så är det på någon annans bekostnad.

 

Som bilden ovan visar så är vi nu i ett läge där systemet inte längre klarar av att tillgången på energi sjunker undan under dess fötter. Detta kan vi se överallt; Grekland, USA, PIIGS-länderna, osv.

De naiva ekonomerna har som argument att ekonomisk tillväxt alltid kommer fortsätta eftersom minskade resurser skapar incitament att hitta mera. Att ha ett system som så blint litar på att teknikutvecklingen ska rädda oss, utan att veta hur, är knappast ett bra system.

Nu kan dom dock få rätt i sina önskedrömmar, iochmed energikatalysatorn och kall fusion som jag beskrivit tidigare. Denna skulle med råge lösa alla våra nuvarande och kommande energiproblem och trygga förutsättningarna för tillväxt under väldigt lång tid framöver.

Problemet isåfall är bara att att ekonomerna alldrig lär sig, deras blinda tro på teknikutvecklingen kan fortsätta och okunskapen och girigheten kan fortsätta regera.

Så för den sakens skull så hoppas jag att det nuvarande systemet krashar, och att vi kan få fundera ut ett nytt ekonomiskt system. Då skulle vi möjlighet att realisera de ekonomiska reformer som är nödvändiga för ett både för människa och miljö hållbart system, och inte bara blindt dåna vidare mot oändligheten.

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Farfar

  Intressant graf, har du gjort den själv? Det där med energikatalysatorn får man nog däremot ta med en stor nya salt. Cornucopia hade en utläggning och likaså Aleklett. Det hela verkar strida mot alla hittills kända fakta om hur energi produceras. Hur som helst, verkar det lite för bra för att vara helt sant.

 2. Erik Marklund

  Svar till Farfar (2011-08-29 22:26)
  Bilden är tagen från sidan som bilden länkar till.

  Gällande E-caten så är det ju inte 100% säkert att den fungerar, men ser man på all den riktiga forskning som faktiskt gjorts inom området så verkar det troligt. Jag tycker man ska vara både prestigelös och pragmatisk (=lösningsfokuserad i verkligheten, inte i världen som den borde vara) i frågan – att säga att nuvarande fysiska modeller är helt perfekta tycker jag inte är rätt.

  Som ett liknande från elektroniken kan jag nämna memristorn. Det är likt spolen, kondensatorn och motståndet en 4e passiv komponent inom elektroniken. Trots att det är en så pass grundläggande komponent och upptäckt, så var det först 2008 som man upptäckte att det fanns. Så varför ska fysiken vara annorlunda, säkert finns det saker vi inte upptäckt än..

 3. Linus Pettersson

  Visst, men varför ahr man då inte gått ut å förklarat hur den fungerar?

  Vad gäller förhållandet mellan ekonomi och energi kan jag bara instämma, känns om att de börjar bli mer och mer ok att prata om det, det är ju i alla fall positivt =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.