Sysselsättning och arbetslöshet

I den senaste debatten om vårpropositionen diskuterades en mängd olika sätt att mäta Sveriges ekonomiska utveckling. När de olika måtten ställs sida vid sida gäller det också att fundera några ste till innan alltför långtgående slutsatser dras. Det är ju populärt att jämföra allt med hur det var 2006. Dock måste en sådan jämförelse alltid göras i ljuset av att 2006 befann sig Sverige i en högkonjunktur medan vi idag befinner oss i en av de längsta lågkonjunkturer någonsin.

Ett sätt att kontrollera om det stämmer är att se på Riksbankens styrränta. Den var drygt 3 % vid utgången av 2006. Idag är den 0,75 % och signaler finns om ytterligare sänkningar. Låg styrränta är en tydlig indikator på för låg fart i ekonomin och hög styrränta visar på det omvända. Europeiska Centralbanken stimulerar än mer ekonomin i eurozonen genom att deras ränta är satt till 0,25 %.

Med detta ovan tittar vi på sysselsättningen. Sysselsättningsgraden i Sverige är högst i EU. Arbetskraftsutbudet (alla som står till arbetsmarknadens förfogande) är också högst i EU. Enkelt uttryckt kan man säga att differensen mellan det totala arbetskraftsutbudet och de som är sysselsatta utgör arbetslösheten.

Är då den av Alliansregeringen förda politiken fel? Ja kanske den säger som bara ser till arbetslöshetssiffrorna som ökat med drygt 1 % sedan 2006. Nej, den är lyckad säger en annan.

Förd politik har faktiskt ökat sysselsättningsgraden i vårt land till Europatopp och samtidigt aldrig haft så många människor som står till arbetsmarknadens förfogande. Och detta har skett i ljuset av att Sveriges ekonomi befinner sig i en utdragen lågkonjunktur.

Ett annat perspektiv att ha med är att ca 200 000 fler var förtidspensionärer 2006 jmf med idag. De räknades då inte in i arbetskraftsutbudet. Om samma antal som var förtidspensionerade 2006 vore det idag, skulle arbetslöshetssiffrorna i ett huj vara halverade. Då skulle Sverige ha lägst arbetslöshet i hela EU.

Är då svaret att börja föra samma politik som socialdemokraterna gjorde 2006, förtidspensionera människor på löpande band? Självklart inte även om det rejält skulle sänka arbetslöshetssiffrorna. Att inte med alla medel göra allt för att hjälpa människor från sjukdom och skador tillbaka till arbetsmarknaden är ett mänskligt misslyckande på många plan. Alla som kan och vill ska finnas ute på arbetsmarknaden. Allt annat vore en misslyckad politik.

 

7 kommentarer

  1. N-O

    Problemet är ju att de som förut var förtidspensionärer idag går på socialbidrag och
    därmed inte finns med i arbetslöshetssiffrorna nu heller ……

    Förd politik har ökat antalet socialbidragstagare med över 30 % enligt SCB , en
    siffra som en höjdare inom ett parti som påstår sig företräda kristna värderingar
    borde fundera lite över…….

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Det är en liten mytbildning att ”alla” tidigare förtidspensionärer nu går på försörjningsstöd. Mig veterligen räknas i stort sett alla som går på försörjningsstöd in i arbetskraften.

  2. johansson

    Ha,ha,ha det gamla vanliga siffertrixandet, har du inga siffror på hur många svårt cancersjuka högerregeringen försökt tvinga ut i arbete genom att dra in hjälp och ersättningar

  3. rundvikarn

    Eftersom absolut ingenting görs för att hjälpa de förtidspensionerade tillbaka
    förutom att man tar av dem sjukpensionen så inser nog de flesta att det inte
    leder till någon förbättring för de drabbade .

    Jag kan lova att ett par amputerade ben inte växer ut bara för att den benlöse
    bedöms vara till arbetsmarknadens förfogande .
    När det inte finns jobb för fullt friska människor är det definitivt inte lättare
    för en trasig människa att få ett riktigt arbete…..

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Oavsett om det du beskriver stämmer eller inte så ändrar det ju inte i sak det jag skrev.

  4. JonasE

    Alliansens sysselsättningsstatistik är bara en potemkinkuliss för att dölja det faktiska resultaten av Allianspolitiken – att sjuka nu bara göms på annan plats i statistiken, och att de sjuka fått det är sämre ekonomiskt, och du glömmer de 140 000 som är utanför utanförskapet – en direktorsak av utförsäkringspolitiken från Alliansen !!.
    Men du glömmer det faktiska förhållande att utflödet av de sjuka till i ett riktigt arbete inte alls har ökat med Allianspolitiken, därav gömmande bakom sysselsättningsstatistik !!.

    Fakta är återigen Alliansens största problem !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.