Forskningsdebatt på Universitetet

Idag klockan 14.00 är det forskningsdebatt i Aula Nordica, Umeå Universitet. Vart tar den svenska forskningen vägen i framtiden och hur ser vi till att Sverige ligger i framkant? Några av frågeställningarna inför dagens debatt.

Alliansregeringen har ju lyft anslagen till forskningen så att de aldrig någonsin varit så höga som idag. Anslagen kommer att ha ökat med 9 miljarder fram till 2016. Sverige är det land som ligger i topp vad gäller att avsätta medel till forskningen. Endast Israel, Korea och Finland avsätter mer i förhållande till BNP. Utgångsläget är med andra ord gott.

Hur används pengarna då? Här tvista de lärde om hur de bör användas. Den helt fria forskningen, forskarna står helt fria i att bedöma hur medlen ska användas är den ena sidan av myntet och den andra sidan lutar mer åt styrd forskning till spetsområden som sätter Sverige på kartan.

Kristdemokraternas linje är att forskningen ska avgöras på bäst lämpliga nivå, nämligen lärosätena. De ska ansvara för vilken forskning som ska göras och inom vilka områden. Kvalitet i forskningen ska uppmuntras. Incitament skapas för lärosätena att prioritera spetskompetens och excellenta miljöer. Forskning av största vikt och som håller internationell hög kvalitet.

Forskningen ska självklart även leda fram till nya svenska produkter, produktion och tjänster. Kort sagt ska Sverige vara världsledande inom forskningens område, inte på allt men på mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.