MP stänger friskolor

Miljöpartiets kongress i helgen beslutade om att inga skolor ska få drivas med vinstsyfte. Det innebär i praktiken att 160 000 elever som idag valt en friskola, som bedrivs i form av ett aktiebolag, kommer att få sluta i den skola de valt. En skola de aktivt valt, trivs i och känner sig delaktiga i. I Västerbotten handlar det om 2196 elever.

Aktiebolagslagen är tydlig. Den utgår nämligen från att det som bedrivs inom den associationsformen ska ha som syfte att generera vinst. Varför då…jo alternativet är konkurs förr eller senare. Det finns inget bolag som kan överleva om det inte generarar vinst.

Även kommunallagen är tydlig genetemot kommuner och landsting. De måste gå med vinst. Långsiktig hållbarhet i kommunsektorn förutsätter en vinst på ca 2 %. Varför det blivit fult att göra vinst begriper jag inte. Skulle det nuförtiden vara finare att göra förlust?

Miljöpartiet förespråkar nu en politik som tar ifrån elever och föräldrar möjligheten att välja skola. Att få människor att tro att vinster är roten till svenska skolans problem är en pseudodebatt. Eftersom kommunens skolor inte genererar vinst utan många gånger t o m gå med förlust använder de ju per definition mer pengar i sin verksamhet än friskolorna, som måste göra vinst för att överleva. Med utgångspunkt i det faktumet skulle ju kommunala skolor leverera en kvalitet i nivå med friskolenivån + den kvalitetsnivån som vinsten genererar. Om lösningen är densamma som Miljöpartiet föreslår borde det gå att bevisa det inom rådande system.

Här nedan följer de skolor (sammanställt av Svenskt Näringsliv) i Västerbottens län som får stänga ned om Miljöpartiets politik får råda:

Grundskolor:

Umeå Montessoriskola 68 elever

Prolympia, Umeå 302 elever

Primaskolan, Umeå 45 elever

Minervaskolan, Umeå 589 elever

Totalt antal elever: 1004

 

Gymnasieskolor:

Minerva Gymnasium, Umeå 563 elever

NTI-gymnasiet, Umeå104 elever

Umeå Internationella Gymnasium118 elever

Thoren Business School, Umeå 32 elever

Praktiska, Skellefteå Guldstadsgymnasiet, Skellefteå144 elever

Yrkesgymnasiet, Umeå 88 elever

Yrkesgymnasiet, Skellefteå 54 elever

Totalt antal elever: 1195 elever

3 kommentarer

  1. Anita

    De röda är ju emot frihet . De själva går de bra för att tjäna 1 miljon per år och leva överflöd . Andra ska vara ägda av staten medan de själva kan ha sin frihet och sätt barn på friskolor. Lars Ohly satt sin son på friskola men sedan vill förbjuda friskolor

  2. LenaAndersson

    Ingen skola kommer att stängas eftersom de kan ombildas till att att vinsten återinvesteras i den aktuella skolan, eller så kan kommunen ta över verlsamheten utan några som helst extra kostnader eftersom det ju är kommunerna/skattebetalarna som fullt ut finansierar dessa skolor!
    Alliansens bryter ned och förnedrar mäniskor! Läs dessa kommentarer från dem som tvingas till Fas 3, vilket från o med 1 juli redan efter max 3 månaders arbetslöshet, alltså inte bara långtidsarbetösa, även inkluderar de som måste komplettera med försörjningsstöd: http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/sa-tycker-arbetslosa-om-fas-3-6974104.aspx
    Umeå kommuns ”Viva resurs” verksamhet bör snarast läggas ned eftersom den gör mer skada än nytta och bryter ned människor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.