Pyrande rasism

I förra veckan skrev jag denna krönik som återfinns att läsa i tidningen Västerbottningen. Jag tycker, om du orkar, att även du som inte har den tidningen kan läsa och fundera.

 

Den pyrande rasismen har varit samtalsämnen som i och med EU-valet inte kunnat undgå någon. När partier med allt från nazistiska förtecken till partier med mer anpassad ”undertonsrasism” nu tagit plats i EU-parlamentet påverkar det oss alla på ett eller annat sätt. Det är mycket känslor involverade och logiska argument biter sällan på känsloargument. Om rädslan får ta överhand stänger vi alla ned logik och förnuft. Vilka agerar klokt i en nödsituation? Jo, de som kan styra och kontrollera sina känslor. De som inte låter rädslan ta överhand. Förändringarna som alltid pågått i världen, som pågår idag och som kommer att fortsätta i morgon skrämmer en del. Det som gällde för bara 10-20 år sedan gäller inte idag. Förändringshastigheten är också högre idag än den var för 50 år sedan. Globaliseringen suddar ut gränserna mellan länder och människor.

En del tycker det går fort andra alldeles för fort. Alla dessa förändringar som sker skapar även motkrafter. En del sunda men många utifrån känslan av att man tappat kontrollen. Kontrollen om vad som möter en i morgon eller övermorgon. Rädslan för förändring och rädslan för det nya har därmed tagit över. Andra ser möjligheter, ser nya vägar öppna sig och nya saker att lära sig. Vi kan dock välja hur vi vill möta framtiden och hur vi vill lösa de frågeställningar som oundvikligen alltid kommer oavsett vår syn på framtiden.

Men gå inte på de snabba svaren och de enkla lösningarna på komplexa frågor för de är oftast felaktiga. Hur kan lösningen på all världens olika utmaningar och frågeställningar vara att stoppa invandringen och återuppbygga nationsmurarna? Hur kan den lösningen också vara svaret för alla länder i Europa samtidigt? När alla vet att allt fler människor behövs för att klara de demografiska utmaningarna i Europas länder. Förutom den rent mänskliga aspekten att vi samtidigt hjälper människor från krig, förtryck och fattigdom. Det senare borde ensamt räcka som argument. Men rent logiskt kommer vi inte klara vår välfärd utan hjälp av människor från andra länder utanför Europa. Varför då stänga våra gränser och göra oss själva en björntjänst?

När även personer som jag tycker borde veta bättre trillar dit och bejakar de enkla svaren blir jag förundrad och förvånad. Personer som är vana att analysera, vana att ta in information och argument innan de bestämmer sig. Den förmågan är plötsligt som bortblåst när invandringen kommer på tal. Det enda förklaringen jag har är denna rädsla. Rädslan för det okända och det föränderliga som till skillnad från de stora och små vardagsfrågorna handlar om människovärdet. Rasismen hålls vid liv av att rädslan hos människor underblåses. Rasismen hålls vid liv av att myter sprids. Rasismen lever på att en viss hudfärg kollektiviseras och en annan individualiseras.

När vi ställer grupper av människor mot varandra skapar vi större problem än de vi tror oss lösa. Ett samhälle där människor stämplar och sätter etiketter på varandra blir ett kallt samhälle. Ett samhälle utan människovärdet i högsätet tar död på sig självt förr eller senare. När vi alla ser det lika och unika värdet i varje människa försvinner hudfärg och nationshärkomst. Då försvinner religionstillhörighet, klasstillhörighet och kön. Då väcks den bästa av alla positiva mänskliga förmågor till liv. Hur kan jag bidra till att hjälpa min nästa till ett bättre liv?

5 kommentarer

  1. Axel

    Att ta emot folk ifrån tredje världen stärker inte vår välfärd, tvärtom. Om vi vill att det ska gå bra för Sverige vore det bättre om barnafödande stimulerades.

    Vi hjälper ett ytterst litet fåtal (jämfört med de miljarder människor som lever i svår fattigdom) att komma hit, men många hamnar i hopplös segregation eftersom de har så lite gemensamt med majoritetsbefolkningen. Både socialt, ekonomiskt och kulturellt.

  2. Leif

    Låt se här nu, du sitter i en regering, som istället för att hitta lösningar med MP,S eller V, litar på att SD backar upp er.

    Är ni sinnessjuka? Sitta och gråta när ni samtidigt ger rasisterna makt i Sverige?

    Politiker…..vår tids gycklare

  3. Amy

    Jag tycker om det du har skrivit, men mycket av det du säger känns som en annan form av förenkling. Ena sidan skyller alla ekonomiska och sociala problem på invandringen, och du argumenterar att rasismen och främlingsfientligheten beror på en rädsla för förändring. Jag håller med dig om att det känns som att en det finns en hel del rädsla för förändringar bakom de högerextremas värderingar, men idag så är ju främlingsfientligheten främst riktad mot muslimer och de muslimska länderna.

    Idag så flyttar ju det sociala samhället mer och mer ut på internet, ett medium som förändras och utvecklas mer än vad de flesta fysiskt kan hänga med i. Ändå finns det inte något storskaligt hat mot internet.

    Genom historien så har ju många folkslag och även föregångare av människan stötts ut och i många fall mer eller mindre utplånats av mer utvecklade arter/civilisationer. Alltifrån neandertalare till syd- och nordamerikanska indianer till judar. Jag är inte insatt i etnologi och vet inte varför detta beteende upprepats otaliga gånger, eller varför ett specifikt folk blir utsatt, men jag tror inte på slumpen. Kanske är det så att människor har undertryckta revirinstinkter som yttrar sig på det här sättet, som därmed tar form i en fientlighet gentemot en ”rivaliserande flock”. Idag så finns det säkerligen människor i sverige med ett nära ursprung i varenda land som finns på jorden. Det finns många från kina, korea, thailand och andra östasiatiska länder, men dessa finns det ju inget större ”hat” emot, även fast deras kulturer är väldigt olik vår svenska kultur.

    En anledning till att just muslimer blir utsatta för hat idag kan ju vara kopplat till vår vision om en jämställning mellan könen. De kulturer jag känner till är för det mesta väldigt jämställda, med undantag för islam. Det finns områden där kvinnor inte ens får gå ut om de inte har ett skriftligt tillstånd från sitt man att göra så. Naturligtvis så är det ju svårt för svenskar att kunna skapa en korrekt bild av deras kultur då den officiella beskrivningen av islam är en fredlig religion baserad på medkänsla och kärlek, medans det samtidigt tycks glömmas bort att många kvinnor har färre rättigheter än män och att hedersrelaterade brott sker i för stora mängder för att vara försumligt. Kvinnor i väst älskar att ha möjligheten att välja huruvida dom vill eller borde ta ut föräldraledighet, om de vill arbeta eller stanna hemma, om de vill ha bikini eller shorts och topp på stranden, om de vill gifta sig, eller hur många sexpartners dom vill ha. Det här är många saker som alldeles för många kvinnor inom islam inte har någon talan om.

    Nu blev det här kanske lite väl långt för bara en kommentar men jag kände att jag behövde avsluta med min lilla slutsats.

    Högerextremister skriker på andra kulturer, vänsterextremister skriker på högern och allt som de nu anser som orättvisor medan den sansade politiken sätter fingrarna i öronen för att de inte orkar höra mer.
    Staten har ett stort ansvar när det gäller integrering av invandrare, men vad gör dom för att integrera svenskar med immigranter? Det ickemuslimska folket i sverige behöver en ingående övergripande bild av islam i praktiken, både de bra och de dåliga sidorna. Att bara fokusera på medkänsla och kärlek när det bevisligen finns mörka sidor av det, som ignoreras, kommer bara leda till känslomässiga åsikter som aldrig någonsin kommer leda till något konstruktivt för endera part.

    Upplysning, ärlighet, tolerans och tålamod är det enda som kan leda till en ljus framtid för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.