Röda siffror = elände

Begriper inte hur enkelt en del köper vänsterretoriken om att vinster är något fult och ska bekämpas. Alla borde veta att vinster i företagen är grunden för all vår välfärd. Vinster är grunden för att ett företag ska överleva på sikt. Vinster är grunden för att kunna möta sämre tider. Statskassan är också beroende av överskott (vinster) i goda tider för att klara av bibehållen välfärd i vårt land i dåliga tider.

Om en plats i ett särskilt boende kostar 450 000 kronor per år i Linköping och 650 000 per år i Göteborg och det med lika kvalitet. Om ett företag som bedriver verksamhet i Linköping lägger anbud på att i Göteborg bedriva samma verskamhet till en kostnad på 550 000 kronor per år. Vem är vinnare i det exemplet? Jo både Göteborgs skattebetalare och företaget. Kommunen i Göteborg sänker sina kostander med 100 000 per plats i särskilt boende och företaget, allt annat lika, gör en vinst på 100 000 per plats.

På sikt kommer troligen Göteborgs politiker lära sig av Linköping och kunna sänka kostnaderna för sina platser i särskilda boenden. Vinsten kommer också på sikt att minska för företaget. När det skett kan man använda resurserna till att antingen höja kvaliteten eller använda skattepengarna till annan kommunal verksamhet.

Detta missar vänstersidan eftersom de anser det rimligt att Göteborg fortsätter i sina gamla hjulspår år ut och år in. Är det att följa kommunallagen som är tydlig med att skattemedel ska användas så effektivt som möjligt i varje enskilt fall?

 

3 kommentarer

  1. Bergis

    Problemet med vinster i välfärden är att gamlingar måste väga sina kissblöjor för att se om det är ekonomiskt motiverat att byta dem. Läs Carema.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.