Budgetarbete och skolnedläggelser

Budgetarbetet i kommunen Åsele har under flera år gått på slentrian. Våra olika facknämnder får i uppdrag att lämna förslag på vart i verksamheten det skall skäras ner motsvarande det sparbeting nämnden har fått. Klumpsummor tas fram och Fredrika skola högstadiedelen var en bra summa för Barn o utbildningsnämnden att arbeta efter. Den passade sparkravet.

För Socialnämndens del passar summan för Äldreomsorgen inom Duvan i Fredrika under rubriken besparingar.

Paralellt med detta skall kommunen nu och allra mera framgent arbeta mot uppställda mål. Åsele har de övergripnde målen TILLVÄXT TRYGGHET och TILLGÄNGLIGHET. Målen är framtagna men arbetet med måluppfyllelsen genomsyrar inte arbetet i att ta fram en budget som visar hur vi skall uppna våra mål.

Vi innom oppositionen ÅKL-Åsele kommunlista tillsammans med Fp har aktivt arbetat med att visa på vart vi kan få pengar över genom att effektivisera, öka effektiviteten i verksamheter och tänka nytt. Vi menar att använda den slentrianmässiga osthyvelstekniken där vi år efter år hyvlar ner verksamheter inte skapar utveckling i vår kommun. Vi måste tänka nytt. Revirtänkandet innom kommunal förvaltning måste diskuteras och här har fackföreningarna en viktig roll.

Vårt förslag visar att Åsele kommun har medel att driva skolan i Fredrika vidare. Våra resurser minskar med att vår befolkning minskar. Vi har trots det resurser för att satsa på framtidstro och företagsamhet om vi anvvänder pengarna effektivt. Vi visar i vårt förslag att vi har pengar till både skolan i Fredrika och Äldreomsorgen i Fredrika.

Landsbygdsskolorna diskuteras vida öve länet. Vår S märkta grannkommun Vilhelmina satsar nu i sitt förslag pengar på att transportera barnen istf att undervisa i mindre enheter.Byskolarna föreslås läggas ner.

Ola Nordebo skriver i sitt inlägg i dagens VK flera kloka tankar runt byskolorna. 

http://blogg.vk.se/nordebo/

En kommentar

  1. Sylvia H.

    I morse när jag åkte in till Åsele tänkte jag på slagordet ”där vägarna går dit”…just nu känns det så att vägarna går förbi Åsele. Fredrika, ambulans, flyktningsbarn – vad kommer näst?
    Jag är på väg att förlora mitt förtroende i framtiden och hoppas verkligen att de som har någonting att säga just nu, vänder tendensen att dra ner kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.