Kollektivtrafik en viktig fråga som berör många.

Jag har idag på morgonen deltagit i det första sammanträdet med det nya Kollektivtrafikutskottet som inrättats vid Region Västerbotten. Det är en konsekvens dels av en förändrad lagstiftning vid årsskiftet men även ett uttryck för de ambitioner som finns i hela länet kring att vi behöver en välfungerande och bra kollektivtrafik.
Det har arbetats rätt mycket med rollfördelningen mellan kommunerna, Länstrafiken, Region Västerbotten och Landstinget.

Grundprincipen för kollektivtrafiekn i länet är att "beställaren betalar" det innebär lite förenklat att Umeå Kommun ansvarar och betalar för busstrafik inom Umeå, Skellefteå för busstrafik i Skellefteå och Landstinget för trafik mellan kommuner.

Kollektivtrafken är jätteviktig om vi skall få länet att fungera, dessutom är det stora pengar i den. Nettokostnaden (efter biljettintäkter) är ungefär:
För länstrafiktbussarna i länet: 223 miljoner, för tätortstrafiken i Umeå (ULTRA) 57 miljoner, dagtågstrafiken 15 miljoner.

Min ambition i detta är att vi skall få en kollektivtrafik som förutom givetvis att den skall fungera bättre, också blir mer tydlig i ansvarsutkrävandet. Om turlistan ändras och jag som medborgare ej längre kan nyttja bussen skall jag kunna förstå vem som är ansvarig för detta beslut. Om den buss jag brukar åka med inte stannar vid rätt hållplats eller inte kommer i tid skall jag lätt kunna klaga och också kunna följa att mitt ärende hanteras snabbt och korrekt.

Att busstrafiken berör och upplevs viktig fick vi ju inte minst bevis på när Harriet Söder chattade med VKs läsare
 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.