Historien bakom Guitars och felet med kommunfullmäktiges beslut

OBS: lång läsning men förhoppningsvis intressant!

I morgon är det öppet hus på Guitars – The Museum. Med anledning av det så tänkte jag skriva ner min bild av historien bakom museet och min åsikt om det belut som Kommunfullmäktige tog i våras om att dra in det kommunala bidraget.

Historien börjar redan 2011 då länsstyrelsen och länsantikvarien påpekade att Umeå kommun behövde renovera Scharinska villan.

En lokal som använts som kårhus eller annan verksamhet kopplad till Umeå studentkår ända sedan Universitetet öppnade i Umeå. Och där framförallt musikklubben som bedrevs där var väldigt populär. Jag har själv bara varit på Scharinska en eller två gånger så jag kan inte uttala mig så mycket om stället när det var rockklubb, men jag vet flera som får något drömmande i blicken när man pratar om Scharinska.

VK i mars 2012 när fighten mellan kommunen och länsstyrelsen om Scharinska var som hetast.

Detta gjorde att kommunen ganska snabbt beslutade sig för att lägga ut Scharinska villan för försäljning, att renovera en byggnad i vilken kommunen inte längre hade verksamhet var knappast aktuellt. Husets betydelse som studielokal och kårhus för studenterna var borta och det som egentligen bedrevs var en kommersiell rockklubbsverksamhet där Umeå studentkår hyrde ut lokalerna i andra hand.
Dessutom var länsstyrelsen väldigt skeptisk till om rockklubbsverksamhet var lämpligt i lokalerna efter en renovering.

Så tanken från kommunen blev: Sälj Scharinska! Det var inte så bra! Det sa bara PANG en kväll så fylldes mailboxen av mail om att inte sälja Scharinska och i stort sett hela Umeås musikliv gick ut och skulle bojkotta kulturhuvudstadsåret! 
Verkligen INTE vad kommunen behövde. Till saken hörde att vid den tiden så var missnöjet med planeringen av kulturhuvudstadsåret ganska stor hos breda kretsar av kulturarbetare och aktiva i Umeå. Dessutom ansåg Studentkåren att man absolut hade rätt att fortsätta nyttja lokalerna.

Nu var goda råd dyra, vad göra?? Då kom det fram ett förslag, jag vet inte vem som egentligen kom med det det kan ha varit Lennart Holmlund själv, men jag låter det vara osagt. ”Vi flyttar Scharinska och tar dit gitarrsamlingen!”. Med gitarrsamlingen menade man bröderna Åhdens samling som ställs ut på Guitars idag. Detta löste ju två problem 1. Renoveringen av Scharinska, 2. Bojkotten.

Sagt och gjort Vasaskolan som stod tom sedan något år tillbaka och lagts ut på kommunens försäljningslista beslutades bli stället för denna satsning. Jag tror att förutom det faktum att lokalen var lämplig och ledig så var det också närheten som spelade roll, det är bara några hundra meter mellan Scharinska villan och Vasaskolan. Sagt och gjort våren 2014 Öppnade Scharinska i Vasaskolan,
Som då blev ett veritabelt nöjeshus med Gitarrmuseum, Scen, Restaurang och Musikaffär. Ytterligare artikel.

Tyvärr så gick det inte jättebra, exakt varför det inte fungerade vet jag inte, men det är väl som så ofta händer i nöjesbranschen, det är inte säkert att gästerna följer med vid en flytt. Det jag hört från de som brukade besöka både nya och gamla Scharinska är att den stämning som satt i väggarna inte följde med till Vasaskolan. Och det såg lite dystert ut för verksamheterna i huset, restaurangen gick i konkurs. Ersattes av en annan men det var inte superbar med allt.

Men då uppstod en öppning, kommunens behov av Vuxenutbildning hade exploderat bland annat som konsekvens av flyktingvågen 2014-2017 så Vasaskolan behövdes för kommunala ändamål igen. Samtidigt som Gitarrmuseet satt på ett hyreskontrakt. Och då blev lösningen att Gitarrmuseet flyttade till Umeå Folkets Hus som inredde lokaler upp på vinden, alltså ett oinrett utrymme runt själva scenhissen, tänk en lång korridor som går i en kvadrat om ni inte varit där. Gitarrmuseet är inte en del av Folkets Hus verksamhet utan man är hyresgäst. Med då lösningen att kommunen betalade för denna investering genom ett förhöjt anslag under ett antal år. Som kompensation för att det då blev möjligt att komma in i Vasaskolan snabbare för behovet av undervisningslokaler var akut.

Så kommer vi då till det olyckliga beslutet som togs i Umeå kommunfullmäktige i våras om att ”ge kommunstyrelsen i uppdrag att avsluta den kommunala subventionen av Guitars verksamhet.”

Oavsett vad man tycker att kommunen ska finansiera eller inte så måste man följa ingångna avtal och faktisk vara juste mot verksamheter som varit flexibla och anpassningsbara.
Flytten av musikverksamheten från Scharinska Villan till Vasaskolan, tillkomsten av Gitarrmuseet och sedan flytten till Folkets Hus är Umeå kommun i mycket stor utsträckning ansvariga för, inte minst den senaste då kommunens kostnader för stödet till Gitarrmuseet ökat efter flytten då det ju varit nödvändigt med nya lokaler för att kommunen skulle kunna använda Vasaskolan!!!

Om man skall hitta något förmildrande i denna soppa så är det väl kanske att Umeå är Sveriges museitätaste stad och att diskussionerna om stöd till museer eller inte är ständigt förekommande i debatten vi har ju i kommunen dessa museer, eller sådana som kallar sig museer: Västerbottens Museum, MC Museet, Den Förhistoriska Världen, Västerbackens Sågverksmuseum, Stiftelsen Hörnefors Bruk, Holmöns Båtmuseum, Eliza snöskotermuseum, Bildmuseet, Kvinnohistoriskt museum, och säker något till jag missat.

Så turerna i detta ärende har varit många och långa men jag har i alla fall min bild klar för mig, vi kan inte bara rycka undan förutsättningarna för Gitarrmuseet, det besöksmål i Umeå som toppar Tripadviser!

Det man bör göra anser jag är att lyfta ut anslaget till Guitars från anslaget till Folkets hus, ge Guitars ett rimligt stöd så man kan bedriva verksamheten med långsiktig stabilitet och samtidigt har ett incitament att tjäna pengar på besökare och biljetter. Det är det långsiktigt hållbara och korrekta.

 

 

En kommentar

  1. Anders

    Guitars the Museum är något väldigt unikt som förmodligen inte har någon motsvarighet här i Sverige.

    Problemet med den typen av nischade verksamheter är att vi som inte är entusiaster tycker att det är intressant att gå dit en gång, men knappast flera gånger. Att då hålla uppe besöksantalet på nivåer som gör att verksamheten går runt ekonomiskt av egen kraft blir knepigt. Så då får man helt enkelt bestämma om man ska stötta verksamheten för att den är unik eller att det inte är skattebetalarnas uppgift att hålla dylika verksamheter under armarna. Det beslutet överlåter jag med varm hand till andra 🙂

    Tack för att du klargjorde turerna kring Guitars the Museum, Scharinska villan och Vasaskolan! Nu förstår jag lite bättre hur det hänger ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.