Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bekämpar fattigdom i världen med mobiler och IT

Mobilen blir både den första och enda vägen in till internet, säger Vint Cerf, numera på Google och ofta utnämnd som en av internets skapare. I framtiden kommer du inte behöver gå ner i gillestugan eller till arbetsrummet för att slå på datorn när du ska ut på nätet. Internet kommer att vara tillgängligt överallt där du är.

Mobilen blir framöver ett nav i ditt liv, menar Vint Cerf.

– Det bästa av allt är att man då inte behöver vara i samma rum för att styra apparaterna. När jag är ute och reser kan jag till exempel via mobilen styra vilka filmer som ska spelas in på videon hemma, säger Vint Cerf till tidningen E24.

Fattiga får banken i mobilen
Men inte bara det. Också banktjänster kan komma att läggas över i mobilen. Nobelpristagaren Muhammad Yunus, han med mikrolånen, vill att en miljard fattiga ska få banken direkt i mobiltelefonen. Det är målet för Grameen Solutions, ett bolag som ingår i den verksamhet som nobilprisvinnaren Muhammad Yunus driver för att ge fattiga bättre ekonomiska möjligheter genom bland annat mikrolån.

Tillsammans med mobilteknikföretaget Obopay vill Grameen Solutions att fattiga i Asien ska få tillgång till mobiltelefoner som de inte bara kan ringa med utan även använda till banktjänster och förmedling av pengar. Att upprätta bankkontor ute i byar och fattiga områden anser man vara orimligt. Däremot tror man att mobiltelefonen kan bli framtidens plånbok och göra det möjligt att överföra pengar mellan individer, betala räkningar och hålla koll på banksaldon.

– Jag är övertygad om att vi kan skapa en värld utan fattigdom. Allt vi behöver göra är att hjälpa människor att frigöra sin energi och kreativitet. När detta kan ske, kommer fattigdomen att försvinna mycket snabbt, säger Muhammad Yunus.

IT som ett vapen mot fattigdom
Och han menar att IT är den tekniska lösningen för att avskaffa fattigdom.

– Jag vill att IT-designers tar fram utrustning och prylar som kommer att lösa problemen för de fattiga. Dessa designers ska ha foton av fattiga kvinnor i Bangladesh eller Bolivia på sina skrivbord för att påminna sig om vem de arbetar för. Och ännu bättre borde dessa kvinnor vara adjungerad som co-designers genom täta videokonferenser.

Målet är högt ställt för Grameen Bank och Grameen Solutions. Man vill att en miljard fattiga år 2018 ska kunna använda mobilen som sin bank och därigenom få möjlighet att ta sig ut ur fattigdom.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.