Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bredband rakt in i lagår´n

Av , , Bli först att kommentera 0

Bredband och digital uppkoppling blir allt mer nödvändigt för de allra flesta branscher. Även moderna lantbruk kräver idag bredband. Ett exempel är Mikael Olofsson, som driver ett modernt lantbruksföretag med 75 mjölkkor i Renbergsvattnet utanför Skellefteå. Lantbruket har idag tillgång till Skellefteå Krafts fibernät med hastighet upp till 1 000 Mbit/s. Uppkopplingen går rakt in i lagår´n och kossornas mjölkbås.

– När man nu vant sig vid fiber är det svårt att vara utan, säger Mikael Olofsson i en film som bredbandsleverantören Skellefteå Kraft gjort där Mikael Olofssons uppkopplade mjölkrobotar visas.

Korna både mjölkas och matas med stöd av digital utrustning. Fodergivare håller koll på vilken ko som sticker fram huvudet för att äta.

– Det är en trygghet att det (bredbandet) alltid ska finnas där. Det ska vara som elen i vägguttaget, säger Mikael Olofsson.
Se filmen om den uppkopplade lagår´n här nedan.

It-minister vill se fler kvinnor i dataspelsbranschen

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag på internationella kvinnodagen besöker it-minister Mehmet Kaplan spelföretaget King för att ta del av deras arbete med att skapa en jämställd arbetsplats.

”I hälften av befolkningen finns också hälften av den framtida potentialen, hälften av idéerna, hälften av innovationerna. Det har vi inte råd att vara utan. Det är därför glädjande att få ta del av Kings aktiva arbete med att öka jämställdheten och locka fler kvinnor till spelbranschen”, säger it-minister Mehmet Kaplan i ett pressmeddelande.

Det är väl val besökt denna dag. Spelbranschen är världens största underhållningsindustri och det är också en bransch där svenska företag producerar några av de största titlarna på marknaden. Den svenska spelindustrin är väldigt viktig för den svenska ekonomin idag.

Därför är det också viktigt att den uppmärksammas i frågor om mångfald och jämställdhet.

Enligt Spelutvecklarindex 2015 ökade antalet anställda kvinnor inom spelindustrin med 39 procent år 2014, att jämföra med 17 procent för männen. Så kvinnorna knappar in något även om det fortfarande enbart är 18 procent kvinnor i branschen. Så fortfarande finns mycket att göra, och it-ministerns besök är därför vällovligt.

Datacenter kan ge svamp

Av , , 1 kommentar 0

Kan överskottsvärme från ett datacenter användas för att driva växthus för odling av svampar? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka tillsammans med bland annat KnCMiners datacenter i Boden.

Att servrar i datacenter alstrar enorma mängder värme är väl känt. Nu ska Projekt Green Power dra nytta av den värme som datacenter släpper ut med kylluften.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv är det inte riktigt acceptabelt att inte göra någonting åt svinnet av värme, säger Michael Nilsson, vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT vid Luleå tekniska universitet.

Om allt fungerar som förhoppningarna säger så ska värmen från KnCMiners servrar ledas över till växthus. Så kanske att den växande datacenterindustrin i norra Sverige kan ge oväntade avtryck i form av odlingar.

Hälften av Sveriges bilar används bara fyra timmar i veckan

Av , , Bli först att kommentera 2

Majoriteten av Sveriges bilägare kör bil max fyra timmar i veckan. Kanske inte i Västerbotten och andra län med långa avstånd, men i storstäder kan det gälla. En undersökning visar att i Stockholm använder man bilen i allra lägst utsträckning där varannan stockholmare kör tre timmar i veckan eller mindre. Samtidigt svarar de flesta svenskar att behovet av bil är som störst för kortare resor. Det visar en undersökning från bildelningsföretaget DriveNow.

Framför allt är det alltså i storstäder som allt fler upptäcker att den egna bilen används för sällan. Alternativet med bilpooler eller att dela bil har därför blivit allt mer efterfrågat. Ett företag som i Stockholm satsat på bildelningstjänster är BMW-ägda DriveNow.

DriveNow bildelningstjänst som finns i flera europeiska städer. Förtagets bilar kan hyras och lämnas tillbaka på den plats som passar användaren bäst. Användarna kan enkelt öppna och boka bilarna direkt via en app vilket innebär att den som hyr inte behöver söka upp lokalerna för biluthyrningsfirman.

Tjänster som innebär att vi inte längre äger saker utan delar på dem blir allt mer vanliga. Umeåföretaget Delbar.se är ett annat exempel på företag som öppnat en tjänst för att dela på saker. Här kan det vara allt från borrmaskiner till domkrafter och symaskiner, alltså saker som de flesta någon gång behöver men sällan använder.

Ägandet kanske i framtiden blir allt mer oväsentligt. Bra för den egna ekonomin, bra för miljön, men en utmaning för traditionella företag som antingen säljer prylar eller tillverkar dem. Delar vi på symaskinerna så kanske symaskinsbutiken och tillverkaren får en tuffare tillvaro.

Vad vi kan se är en omställning som utmanar.

Han slår roboten med en hockeyklubba

Av , , Bli först att kommentera 1

Skulle du hålla dig lugn om du blir slagen och retade med en hockeyklubba? Här är roboten som inte bryr sig, hur mycket du än petar på den med en hockeyklubba. Robotarna blir allt mer avancerade, det är Atlas ett verkligt bevis för. Här är roboten som kan gå i terräng, ute i snö. Puttas den omkull reser den sig upp och om någon trilskas med den, retar den och saboterar dess arbete så fortsätter den bara lugnt med sin uppgift. Häpnadsväckande film om senaste rönen från robotarnas värld. Kolla in när den blir retad med en hockeyklubba.

Umeå möter upp och värvar fler till IT

Av , , Bli först att kommentera 0

Mer än 20 av Umeås IT-företag åker idag den 10 februari till Berns i Stockholm för att träffa utflyttade Umeåbor, tidigare Umeåstudenter och andra som kan vara intresserade av att flytta norrut. Arrangemanget kallas Umeå möter upp och har också tidigare år genomförts med positiva resultat.

Flera undersökningar har visat att behovet av IT-medarbetare är mycket stort i Umeå. Upp mot 1150 nya kan behöva anställas, menade IT-företagen själva i en undersökning.

Att få utflyttade Umeåbor och andra att söka sig till Umeå är därför högt prioriterat. Det gäller både mindre bolag som söker fler till sina team och större väl etablerade företag.

– Vi behöver hitta fler erfarna. Vi hoppas att Umeå möter upp kan hjälpa oss fånga upp någon som kanske skaffat sig erfarenhet men nu är sugen på att flytta upp till Umeå, säger Martin Wiklund, vd och grundare av Sportswik, ett av företagen som finns på plats ikväll när Umeå möter upp arrangeras på Berns.

Sportswik160124_03

Sportswik är ett av över 20 företag från Umeå som åker till Stockholm för att värva fler medarbetare. Från vänster Martin Wiklund, Fredrik Bäckman och Stefan Dahlqvist. 

Nu siktar startups mot rymden

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu lanseras Sveriges första rymdinkubator. Syftet är att fånga upp och utveckla affärsidéer och startups som siktar mot rymdindustrin.

Inte minst för norra Sverige är detta en intressant utveckling och därför finnas också Arctic Business Incubator, med kontor i Luleå och Skellefteå, med på resan.

På tisdag den 9 februari sker lanseringen samtidigt i de tre företagsinkubatorerna. Är du inte på plats så går det att följa invigningen via webben.

– Det är fantastiskt spännande få vara med och skapa Sveriges första startupsatsning för rymden. Vi har en mycket spännande utveckling i vår region inom rymdsektorn och detta ligger med rymdsatsningar i regionen och den forskning och utbildning som Luleå Tekniska Universitet bedriver, säger Jens Lundström vd ABI i ett pressmeddelande.

Arctic Business Incubator i Luleå, Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan har på uppdrag av ESA och Rymdstyrelsen startat rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden. Det är en satsning för hela Sverige som ska skapa nya bolag, som med framtagen rymdteknologi kan användas både gentemot rymdindustrin men också för företag med en civil marknad.

Huvudman gentemot ESA är Arctic Business Incubator i Luleå som tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan skall stödja 40 startups över en 5-årsperiod. Dessa startup bolag kommer förutom rådgivning, tillgång till industri- och ESA experter och allt som en inkubator erbjuder, erhålla 50 000 Euro för utveckling av nya produkter och tjänster. I nuläget finns det totalt elva rymdinkubatorer (ESA BICs) inom ESAs medlemsländer.

Guldläge för datatjejer

Av , , Bli först att kommentera 0

När rikskonferensen Datatjej arrangerades i Lund 28 -31 januari kom 24 av 110 deltagare från Umeå. Att Umeås kvinnliga studenter inom IT och data tar för sig är helt tydligt.

Datatjej är en riksförening för kvinnor som studera IT och data på högre utbildningar vid universitet och högskolor runt om i landet. 2013 anordnade den lokala föreningen vid Umeå universitet en rikskonferens och det blev en stark injektion för många.

datatjej2016_01

Bilden ovan visar studenterna från Umeå universitet som deltog på rikskonferensen Datatjej 2016 i Lund.

Förra året reste en hel delegation till Göteborg och nu i år var det alltså Lund som tog emot. I en artikel på Infotech Umeå berättar en av deltagarna, Jane Bertheim, om det mycket stora intresse för rikskonferensen som finns hos de stora IT-företagen.

Spelföretag, IT-konsultbolag och världsledande företag som Spotify, Ikea, Scania, Microsoft och Saab kommer med sina montrar och håller gärna föreläsningar, även fast konferensen inte är stor med sina 110 deltagare.

Men eftersom behovet av att få in kvinnor bland medarbetarna är extremt stort så ser företagen det som mycket viktigt att delta.

För de studenter som deltar på konferensen innebär det ett guldläge. Jane Bertheim berättar att hon och de andra deltagarna kunde gå runt och prata med alla dessa bolag för att höra om vilka behov de har av nytt folk.

En fantastisk möjlighet som kan öppna för nya kontakter när examensarbeten och jobb närmar sig.

2019 kommer rikskonferensen åter till Umeå universitet.

Allt fler lockas av teknik bakom bitcoin

Av , , Bli först att kommentera 0

I Boden bygger KnCMiner stora datahallar för att tillverka nya valutan bitcoin. Men blockchain, som tekniken bakom nya kryptovalutan heter, har många fler användningsområden än att skapa bitcoins. Det ville tävlingen Arctic Chain Hackathon visa på när den avgjordes i december 2015 i Boden.

Blockchain handlar om att skapa digitala ”beviskedjor” med en teknik som förväntas revolutionera flera branscher och påverka alla affärsverksamheter.

Blockchain, eller blockkedjan som den ofta kallas på svenska, sägs kunna leda till en lika stor förändring som övergången från skrivmaskiner till datorer. Stora ord men det finns fog för det, inte minst sett utifrån att allt fler banker och it-företag som jobbar med finansiell handel börjat snegla mot tekniken.

42 av världens största banker, däribland Nordea, Danske Bank, Deutsche Bank, J.P. Morgan och Goldman Sachs har gått samman i en satsning på blockkedjor. Kanske inte för att börja använda valutan bitcoin, den är ännu lite osäker på vart den tar vägen, men väl för att använda tekniken för allt från betalningar till aktiehandel och banklån.

Även finansiella it-bolaget Cinnober, med kontor i Umeå och Stockholm, har visat intresse för blockkedjetekniken och kryptovaluta som bitcoin.

”Handel med kryptovaluta handel ökar stadigt och blockkedjemetoder är av stort intresse för hela branschen. Jag är personligen övertygad om att blockkedje-tekniken kommer att förändra spelplanen för traditionella finansbranschen, och ser med stor entusiasm fram mot fortsatta utvecklingen, konstaterar Cinnobers vd Veronica Augustsson i en kommentar kring företagets affär med Cryex, som öppnar handelsplats kring kryptovalutan med stöd av teknik från Cinnober.

För att stötta utvecklingen kring blockkedjor startar Dataföreningen nu ett nytt nätverk för att samla intresserade som vill utveckla tekniken kring blockkedjor. Tillsammans med tävlingen Arctic Chain Hackathon är det ett av flera tecken på att blockkedjetekniken lockar allt fler.

Ytterligare ett sådant tecken är BTCX, eller Stora Blocktechpriset, som delas ut för att hylla och uppmuntra de personer och företag som har gjort en insats för bitcoin och blockkedjetekniken under det föregående året. Nomineringarna är i full gång och vinnaren kommer att presenteras 28 januari på Epicenter i Stockholm.

Helt klart är att vi kommer att få höra mer om denna teknik. Intressant då att den också har sina förankringar i norra Sverige och Boden.