Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

3D-skrivare för levertransplantationer

Kommer vi att se en framtid utan organdonationer? Kommer bioprinting att ge helt nya möjligheter för att istället skriva ut organ i 3D-skrivare?
Vänta nu, framtidsspaningar är alltid svåra, och det gäller att huvudet kallt inför alla stora ord om en ny fantastisk framtid. Men redan inför 2014 hör vi nu flera förutsägelser om så kallad bioprinting och att 3D-skrivare kommer att användas för att tillverka mänsklig vävnad och organ. Levern är den som står först på tur.

Journalisten James Temple är en av de som väcker frågan om bioprinting i en nära framtid. I en framtidsspaning på nya sajten Recode citerar han James Canton, vd för Institute for Global Futures som säger: ”The most significant trends and breakthroughs in 2014 will be in regenerative medicine”.

Vi hör det från fler håll. Kampen om att vara först, att ta ledningen inom bioprinting, intensifieras nu bland biotech-företag. Organovo är att av dem som hävdar att de under 2014 kommer att kunna skriva ut fungerande leverceller med hjälp av 3D-skrivare. Dessa leverceller ska enligt uppgift användas i labb-miljö för olika experiment. Än är det dock för tidigt att skriva ut ett helt organ för transplantation. Det finns också oklarheter kring vad som är tillåtet i sådana fall, skriver sajten Computerworld.

Svårigheten med att skriva ut levande organ som en lever har varit att klara av att hålla cellerna vid liv under tiden som levern skrivs ut och innan det kan transplanteras. Kärl för näringstillförsel till hela levern behöver fungera tämligen omedelbart, men också detta hävdar nu Organovo att de kommer att kunna lösa, bara de får tid.

Det kommer alltså att ta tid, men notera, diskussionerna och experimenten är redan i full gång. Drivkrafterna finns på många olika plan. En är att tillgodose det stora behovet av organ för transplantationer. De som finns tillgängliga via donatorer är på tok för få, så en fullskalig konstgjord 3D-utskrift av organ skulle kunna rädda många liv.

En annan är att sätta stopp för den illegala handeln med organ. Hur stor denna är är svårt att fastställa, men bioprinting kan i vart fall vara ett kraftigt stopp för sådan handel.

En viktig drivkraft är självfallet även den ekonomiska. De företag som blir världsledande inom bioprinting har en mycket vinstgivande marknad inom räckhåll.

Kampen om att komma först kommer att tillta under de närmaste åren.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Erik

    Bioprinting är ett väldigt intressant område inom . Jag skriver just nu ut medicinska prototyper och ser fram emot när 3D-printing kan användas till att rädda liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.