Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datacenter kan ge svamp

Kan överskottsvärme från ett datacenter användas för att driva växthus för odling av svampar? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet undersöka tillsammans med bland annat KnCMiners datacenter i Boden.

Att servrar i datacenter alstrar enorma mängder värme är väl känt. Nu ska Projekt Green Power dra nytta av den värme som datacenter släpper ut med kylluften.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv är det inte riktigt acceptabelt att inte göra någonting åt svinnet av värme, säger Michael Nilsson, vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT vid Luleå tekniska universitet.

Om allt fungerar som förhoppningarna säger så ska värmen från KnCMiners servrar ledas över till växthus. Så kanske att den växande datacenterindustrin i norra Sverige kan ge oväntade avtryck i form av odlingar.

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.