Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Biltest och datacenter kan bli miljardindustrier i norra Sverige

Is, snö och glesbygd. Hur i all friden kan man göra affärer av det? Tjintokk vet, Det är idag ett av de största biltestföretagen i Europa med lokaler och testbanor i Slagnäs utanför Arvidsjaur. Senaste året låg omsättningen på 280 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Och takten verkar inte gå ner. Inför vintern 2014/2015 är alla hotellrum fullbelagda och även om vintern i år dröjt något så hyser ägarna till Tjintokk inga farhågor. Testverksamheten ska fortsätta växa och planer finns på att investera ytterligare upp mot 600 miljoner kronor i verksamheten. Bilföretagen köar för att kunna använda det 20 mil omfattande systemet av testbanor och sammanlagt 40 bilverkstäder och enligt uppgifter rör det sig om nästan en miljard i total omsättning för hela biltestverksamheten i Norrbotten.

Nu knackar nästa stora nya industrigren på dörren till norra Sverige. Etableringar av datacenter kan bli en ny affärsverksamhet på samma sätt som biltestindustrin.

Sedan Facebook slog upp sitt datacenter utanför Luleå har fler aktörer och kommuner i norra Sverige börjat ana att här finns det möjlighet att bygga en helt ny verksamhet som grundar sig i naturlig kyla för att hålla nere värmen från servrarna, tillgång till stabil elkraft, en miljö utan naturkatastrofer med jordbävningar och tsunamis, samt en stabil politisk region utan större omvälvningar i det politiska livet.

Efter Facebooks etablering i Luleå har Hydro66 och KnCMiner etablerat datacenter i Boden, i Vilhelmina bygger InfoQB datorhall, i Lycksele har Acon servrar i bergrum och i Umeå har Atea och Hi5 etablerat sina datacenter. Några av dessa datacenter är mycket stora i världsklass medan andra är mindre regionala. Men alla ingår de i ett nytt ekosystem som håller på att ta form upp där internationella storbolag och mindre regionala företag lockas att bygga sina datahallar i norra Sverige.

Och fler kommer. Nyligen berättade Skellefteå kommun att det finns långtgående planer på etableringar också i Skellefteå, se artikeln Skellefteå öppnar för stora datacenter.

Kan biltestindustrin växa upp mot en miljardindustri så ska nog också datacenterindustrin kunna bli en stark industrigren i norra Sverige. Kanske inte med en miljard i omsättning nu under de första åren, men utan tvekan finns det stora affärsutsikter också i denna nya industrigren.

Etiketter:

En kommentar

  1. Magnus Wikman

    Dessutom: sedan 2004 driver Fortlax ett datacenter i en fd. försvarsanläggning och bygger nu sin andra datahall i Piteå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.