Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

It-ministern och kvinnorna

Fler kvinnor behövs inom it-branschen. Det handlar om jämställdhet och rättigheter. Men det är också en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Och ett smart samhälle. Ingen nation i världen kommer att kunna vara ledande om den enbart använder halva befolknings potential för idéer, innovationer och tillväxt.

När Sveriges it-minister Mehmet Kaplan besökte Indien i förra veckan var detta ett av budskapen i hans tal på på ”The India Conference on Cyber Security and Internet Governance”.

Veckan dessförinnan gästade it-ministern Stora Tillväxtdagen i Stockholm, arrangerad av Tillväxtverket. Också där betonade han nödvändigheten av att kvinnor tar plats i it-branschen, nästan med samma ord som i talet i Indien:

”I hälften av befolkningen finns också hälften av den framtida potentialen, hälften av idéerna, hälften av innovationerna. Det har ingen bransch råd att vara utan”, sade Mehmet Kaplan på Stora Tillväxtdagen.

I båda talen lyfter han även fram PC-reformen som genomfördes i Sverige i slutet av 1990-talet som en av de avgörande faktorerna för det svenska it-undret som idag resulterat i att Sverige ligger högt i olika listor över datamognad och även finns med i listan över länder med flest startup-företag som värderats till över en miljard dollar. Kaplan räknar upp Skype, spelutvecklaren King, e-handelsföretaget Klarna, Spotify och Mojang som låg bakom spelet Minecraft.

PC.reformen var viktig, i det har Mehmet Kaplan rätt. Frågan är nu om nästa avgörande steg för Sverige inom datautveckling kommer att vara att både män och kvinnor blir del av it-branschen.

Det är lång väg att gå dit. Inte minst syns det för den som tar en titt på könsfördelningen inom svenska universitets datautbildningar. Men även om det är en lång väg att gå så är varje steg viktigt att ta på den resan. Därför är det viktigt att it-minister Mehmet Kaplan lyfter frågan. Men också att orden kan bli till handling.

Etiketter:

En kommentar

  1. NL

    Jag är en föredetting i IT-branschen, men har varit i den globala frontlinjen fram till 2005.

    En utvecklingsprognos, som jag såg från Harvard 1985 har hittills stämt till punkt och pricka. Jag fattar inte hur dessa professorer 1985 kunde få så rätt, bl a förutse ett globalt datanätverks utbredning (nu internet). Prognosen förutspådde också en logisk slutstation för nuvarande utvecklingsfas ca 1935, dvs 50 år senare. Då upphör datautvecklingen, därför att ”dataprogramverktyg programmerar framtidens dataprogram”, inkl kommunikation/övergångar mellan olika plattformar, när dessa väl ”standardiserats”. Ett fåtal globala specialister (hos överlevande globala IT-jättar) blir sedan kvar, medan merparten av dagens IT-bransch försvinner.

    Är det då ansvarsfullt att idag uppmuntra män och kvinnor utbilda sig inom IT, till yrken med högst osäkra framtidsutsikter?

    Jag känner ännu människor i den ”globala IT-toppen”, och vet att programutvecklingsverktygen just nu rusar framåt, och har länge sagt: Tänk efter en gång till innan ni satsar på IT. Konkurrensen och utslagningen blir mycket kraftig framöver, när dagens nya tekniska plattformar ”standardiserats”. Det finns andra säkrare kort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.