Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hälften av Sveriges bilar används bara fyra timmar i veckan

Majoriteten av Sveriges bilägare kör bil max fyra timmar i veckan. Kanske inte i Västerbotten och andra län med långa avstånd, men i storstäder kan det gälla. En undersökning visar att i Stockholm använder man bilen i allra lägst utsträckning där varannan stockholmare kör tre timmar i veckan eller mindre. Samtidigt svarar de flesta svenskar att behovet av bil är som störst för kortare resor. Det visar en undersökning från bildelningsföretaget DriveNow.

Framför allt är det alltså i storstäder som allt fler upptäcker att den egna bilen används för sällan. Alternativet med bilpooler eller att dela bil har därför blivit allt mer efterfrågat. Ett företag som i Stockholm satsat på bildelningstjänster är BMW-ägda DriveNow.

DriveNow bildelningstjänst som finns i flera europeiska städer. Förtagets bilar kan hyras och lämnas tillbaka på den plats som passar användaren bäst. Användarna kan enkelt öppna och boka bilarna direkt via en app vilket innebär att den som hyr inte behöver söka upp lokalerna för biluthyrningsfirman.

Tjänster som innebär att vi inte längre äger saker utan delar på dem blir allt mer vanliga. Umeåföretaget Delbar.se är ett annat exempel på företag som öppnat en tjänst för att dela på saker. Här kan det vara allt från borrmaskiner till domkrafter och symaskiner, alltså saker som de flesta någon gång behöver men sällan använder.

Ägandet kanske i framtiden blir allt mer oväsentligt. Bra för den egna ekonomin, bra för miljön, men en utmaning för traditionella företag som antingen säljer prylar eller tillverkar dem. Delar vi på symaskinerna så kanske symaskinsbutiken och tillverkaren får en tuffare tillvaro.

Vad vi kan se är en omställning som utmanar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.