Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tyck till om sociala medier och myndigheter

Hälften av Sveriges myndigheter använder sig av sociala medier idag. Nu kommer de att få hjälp av E-delegationen som inom kort ger ut riktlinjer för hur dessa sociala medier ska skötas. Ett utkast ligger färdigt och E-delegationen efterlyser en sista respons på utformning av det. Fram till 20 december kan alla vara med och påverka skrivningarna.

Facebook, Twitter, YouTube och bloggar är de fyra vanligaste kanalerna från svenska myndigheter. Ett exempel är Umeå universitet som under en längre tid använt sociala medier för att nå bland annat blivande studenter. När detta skrivs har 2081 personer valt att följa universitetets Facebook-sida vilket ger en bra kontaktyta. Universitetet har också tydligt redovisat vilka kanaler man använder sig av, en service som är viktig för att vara ett öppet universitet.

Men samtidigt som myndigheterna börjat använda social medier så svävar man i osäkerhet om vilka regler som gäller och hur de ska följas. E-delegationen, som är en statlig myndighet, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram riktlinjer och det är nu en slutversion av dessa som man nu vill ha återkoppling på.

Den som är intresserad av att vara med och kommentera dokumentet kan hämta det här.
Och läs andras kommentarer och var med i diskussionen här.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.