Vägverket tar inte sitt ansvar

Sitter på Arlanda och väntar på planet till Umeå. Läste på internet om att Vägverket igen vill skjuta på vägbyggnationerna i Umeå. E4 och E12 är deras ansvar och inte kommunens. Dessa båda vägar är ju den viktigaste nyckeln för att lösa luftproblematiken i centrala Umeå. Staten har ju ålagt kommunen att åtgärda problemen samtidigt som staten själv via Vägverket äger en stor del av lösningen. Vi (kommunen) har alltså hamnat i en klassisk gisslansituation.

Vägverket säger nu att dom inga pengar har för att bygga om vägarna och sätter därmed press på politikerna i Umeå att lätta på plånboken. Vägverket vill alltså få kommunen att förskottera investeringen på ca 500 miljoner kronor. Problemet är att Vägverket inte betalar någon ränta till kommunen på det som förskotteras. Skulle det som några politiker nu föreslår bli en verklighet skulle det innebära att ca 25 miljoner per år i försvinner från kommunkassan.

Att Vägverket inte kan sköta sina åligganden ska ju inte drabba den kommunala verksamheten. Nu gäller det att stå upp för vem som har ansvar för vad. Det där direkt farligt att öppna garden för förskotteringar som slår mot den kommunala verksamheten.

I morgon bär det av till Hemavan för lite skidåkning. Hoppas snön ligger kvar ett tag till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.