Utjämningssystem och förskott till vägar

Kommunala utjämningssystemet

Det kommunala inkomst- och kostnadsutjämningssystemet har funnits i många år. Det har justerats och skruvats på för att förfina träffsäkerheten. Syftet är att utjämna skattekraften mellan kommunerna i Sverige samt att minska dom strukturella kostnadsskillnaderna som också finns i vårt avlånga land. Samtidigt stoppar staten in en hel del resurser i systemet för att bidra till kommunernas utveckling.

Under senare tid har kommunalrådet Lennart Holmlund (s) ryat om att den senaste justeringen avseende lönekostnadsskillnaderna i vårt land skulle slå hårt mot Umeå. Han har gissat och tyckt. Nu visar det sig att det för Umeås del innebär en justering på sammanlagt knappt en miljon kronor eller 9 kr/invånare. I perspektivet av att vi får 370 miljoner kronor år 2007 av systemet kanske Holmlund inte ska ta i så han spricker.

Kommunala pengar till statens vägar

Jaha, då var det dags att öppna garden för att kommunen ska förskottera pengar till vägar som staten ansvarar för. Jag förstår att Holmlund är stressad av att han inte lyckats baxa hem vägpaketet till Umeå under de tolv år som socialdemokraterna styrt landet. Nu måste han visa sig handlingskraftig, därför denna vändning i frågan. Om inte kommunen får ränta på sina förskott (vilket brukligt är) ska ju dessa pengar tas av befintlig verksamhet som skola, äldreomsorg etc. Räntan per år på förskotterade 500 miljoner är mellan 20-25 miljoner. Är det att ta ansvar för den kommunala verksamheten eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.