Abortfrågan

Igår berättade jag att vi i vår partistyrelse skulle gå behandla och föreslå svar på de inkomna 221 motionerna som ska behandlas av vårt Riksting i sommar. Det blev en lång dag. Kvart över ett i natt var vi klara. Då batterierna i kroppen tar slut fungerar inte hjärnan riktigt som den ska och det hände mig där strax efter ett. Alla var i varje fall glada över att vara klara och gjorde som jag, kom snabbt i säng. Idag känns det bättre igen och ska nu snart flyga upp till Umeå.

På DN debatt idag skriver vår partiledare, Göran Hägglund tillika socialminister, om den svåra frågan abort. En etiskt komplex fråga som ingen är oberörd av. Oavsett vad man tycker i sak om abortgränser, utländska kvinnors rätt till abort i Sverige osv. är det alltid någon som måste ta det slutliga avgörande beslutet. I denna fråga är det ingen annan än kvinnan själv som kan och som ska fatta detta beslut.

Vad gäller utländska kvinnors möjligheter att göra abort i Sverige ska dom behandlas på samma sätt som våra egna medborgare. Självklart får ej svenska medborgare betala den vård man får i Sverige liksom vi får betala den vård vi får i andra länder. Antingen via vår egen börs eller via respektive lands försäkringssytem. Jag ser därför inget problem med detta.

Vad vi i mindre omfattning har arbetat med i Sverige är det förebyggande arbetet för att få ned antalet oönskade graviditeter. Det förebyggande arbetet måste intensifieras och diskuteras. Varje oönskad graviditet tar dels resurser från sjukvården men framförallt är det påfrestande för den kvinna som måste igenom en abort. Jag är därför glad att Hägglund och regeringen kommer att ta fram en handlingsplan just för att få ned antalet aborter i vårt land. Här ska krutet läggas och inte på om utländska kvinnors rätt att göra abort i Sverige eller inte.

Trevlig helg på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.