SAS strejk liknar kommunala skolor vs friskolor

Så var det klart. Det blir strejk på SAS. Är just nu i Stockholm och har fått boka om från SAS till Malmö Aviation för att ta mig hem i morgon.

SAS vd är bekymrad över den strejkkultur som råder i SAS. Han säger att det verkar som om facken inte begriper att SAS befinner sig på en konkurrensutsatt marknad och inte överlever om man inte inser detta. Här är nog kärnan i problemet. SAS inre kultur har inte klarat av att växla över till de villkor som råder idag inom flygbranschen. Om inte SAS ser mig som kund som en person som ständigt varje dag måste vinnas till att just välja SAS. Varför ska jag då välja att åka med dom? Det finns ju andra bolag att välja som har den känslan och den insikten. På sikt handlar det om vilket bolag som överlever och inte.

Man kan se liknelser mellan SAS problematik och den kommunala skolan. Den kommunala skolan är utsatt för konkurrens av friskolorna. Friskolorna överlever endast om de förtjänar elevernas och föräldrarnas förtroende varje dag. Deras ekonomi är ju kopplad till antalet elever dom har. Socialdemokraterna i Umeå, som har ansvaret för den kommunala skolan, har inte haft förmågan att ställa om den inre kulturen inom den kommunala skolan för att kunna möta upp konkurrensen om eleverna från friskolorna.

Fokus för sossarna har legat på att försöka sabotera friskolornas etableringar och skylla på att dessa dränerar den kommunala skolan på resurser. Istället borde fokus ligga på hur den kommunala skolan ska bli så bra att elever och föräldrar inte väljer att gå till en friskola. Med andra ord måste den inre kulturen inom den kommunala skolan vridas till att inse att elevernas och föräldrarnas förtroende måste vinnas varje dag.

Att jämföra SAS inre kultur med Malmö Aviations t ex är nog i paritet med att jämföra den kommunala skolans inre kultur med många friskolors. Den inre kulturen handlar inte om resurser utan om gemensam målbild och om en insikt om vad som styr människors beteende. Klarar socialdemokraterna av det i Umeå? Jag är tveksam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.