KF, kommunals avtal, Homo

Sitter i kommunfullmäktige och skriver under sammanträdet. Debatten handlar mer om ideologiska politiska utsvävningar än det debatten ska handla om, nämligen motionernas sakfrågor. Vi är ju alla ansvariga för att det debatteras det som ska debatteras och inte minst undertecknad. Samtidigt kan åtminstone inte jag låta påståenden som inte hör till ämnet få gå obemärkt förbi. Särskilt är det vänsterpartiet och rättvisepartiet som jag anser inte håller sig till sakfrågorna. Jag tycker att de använder fullmäktige för andra syften än att debattera de förslag till beslut som är uppe. Visst ska vi ha en frejdig debatt i KF men inte om tyckanden som inte är föremål för beslut.

Kommunals avtal är nu i hamn. Grattis till er alla. Det blev 13,2 % till drygt 400 000 kommunalare under en treårsperiod. Två engångsutbetalningar väntar redan 2007 och en speciell pott till kvinnolöner är också med. Lägstalönen ska vara minst 17 000 kronor 2009 för alla.

Det alliansstyrda Sveriges kommuner och landsting (SKL), som också är arbetsgivarpart för alla kommuner och landsting, har starkt bidragit till detta. Min bestämda uppfattning är att detta avtal aldrig kommit till stånd för kommunals medlemmar om SKL haft ett fortsatt socialdemokratiskt styre. Alltför mycket politiska hänsyn hade funnits med mellan kommunal och socialdemokraterna. Vi vet ju vad det blev av kommunals strejk sist socialdemokraterna styrde. Kommunerna och landstingen måste vara attraktiva arbetsgivare för att dels behålla arbetskraft men också för att kunna rekrytera ny. Därav är lönen en viktig del.

Homo har beslutat att överklaga tingsrättens dom mellan Umeå kommun och Homo. Kommunen vann detta mål. Då liksom nu anser jag det osannolikt att Homo ska kunna vinna. Allt annat vore i strid med grundlagar och kommunallagen.

En kommentar

  1. Rannsaka

    Va! Sitter du och skriver på datorn under KF-sammanträdet och springer ut och dricker kaffe gång på gång? Ditt arbete var ju att sitta och lyssna och delta i debatten! Det har du betalt för!Din fråga om ”vem som betalar ledamöternas arvode” upprepades till leda!Det var ingen höjdare. Åven du skall hålla dig till ämnet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.