Avgå Bernt Andersson! Holmlund måste ta sitt ansvar.

Hej igen. Ska återkomma till bloggandet efter semestern och mjukstarten i politiken. Det händer ju en hel del som vanligt men man kan ju inte kommentera allt eller…..

AB BOSTADEN
Efter alla turer i denna affär inser man att allt inte står rätt till, milt uttryckt. Enligt den information jag har och efterforskat står det klart att VD:n agerat helt i enlighet med de styrelsebeslut som är fattade. Hon har genomfört de förändringar som styrelse och VD varit överens om att fullfölja. Detta bevisas ju med att styrelsen och dess ordförande Bernt Andersson också tänkt fullfölja tidigare fattade beslut i frågan.

Att VD:n inte, enligt VD instruktionerna, samrått med presidiet innan beslut om anställning av fastighetschef skett är ju i sig inte skäl nog till att indirekt tvinga VD:n att säga upp sig. Samrådet innebär ju faktiskt inte att VD och presidium behöver vara överens. Det är VD:n och ingen annan som kan och ska anställa personal. Bernt Anderssons agerande att på ett styrelsemöte ta beslut om att en anställd ska avskedas (det är vad som skett i praktiken) är anmärkningsvärt. Tur att några kloka ledamöter i styrelsen valde att reservera sig mot detta beslut.

Ordföranden kan ju inte med samrådsskälet som intäkt köra några andra race bakom ryggen på VD:n än vad som styrelsen beslutat. Det är ju detsamma som att effektivt dra undan fötterna på VD:n. Bernt Andersson är den som inte kunnat hålla isär rollerna i detta fall och inte VD:n.

Vi har nu en situation som kommer att kosta hyresgästerna i Bostaden kanske upp emot 2 miljoner kronor. Skadestånd, uppsägningskostnader och rekryteringskostnader av ny VD och fastighetschef. Vad som inte går att räkna på ekonomiskt är den goodwill som Bostaden som företag förlorat och Umeå kommun som ägare. Detta är allvarligt och borde få Lennart Holmlund, som ägarrepresentant, att agera.

Det finns många dugliga styrelseledamöter i våra kommunala bolag oavsett vilket partimärke som står bakom deras namn. Självklart har vi den andra sorten också. Dock är det varje parti som har ansvaret att tillsätta kompetenta styrelseledamöter. Som kristdemokrat har jag inget att skämmas för i detta fall. Om en av ledamöterna i en styrelse inte fungerar och än värre om inte tillsatta ordföringar fungerar måste ägaren agera. I detta fall är det framförallt Lennart Holmlund som måste ta sitt ansvar.

Avgå Bernt Andersson från posten som ordförande i AB Bostaden. Annars anser jag att Lennart Holmlund bör agera. För Bostadens bästa, för hyresgästernas bästa, men framförallt för att undanröja det olustskimmer som nu täcker Umeås kommunala bolagssfär. Skulle inte förvåna mig om Lennart Holmlund håller med mig men frågan är om han törs?

15 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    I valet av ledamöter i kommunens olika bolag är det inte kompetensen som avgör.Hur många exempel finns det inte på trixande med deltids- och och kompletteringsuppdrag för att nå upp till en ekonomiskt betryggande heltidstjänst? Huvudsaken tycks vara att klara försörjningen Och att kompetensen är satt på undantag visas klart av Bengt A:s agerande i Bostadens styrelse. Tillåt ett tvivel på att det var bristande kompetens som avgjorde den tillsatte fastighetschefens -. tjänstemannnes – öde. Var det ett politiskt obekvämt val som vd med fackets stöd gjort? Det som hänt öppnar för många frågor. S sluter leden och talar inte klartext. Så Sellströms krav på HOlmlund kommer att klinga ohört. LH kommer att fortsätta sina politiska rallsvingar på bloggen utan att riskera att behöva stå tillsvars på sin reserverade talartribun i VK

  2. Fjodor

    Anders Sällström har alldeles rätt, Bernt Andersson måste avgå, han har nu ställt till alltför mycket skada, dessutom bör han be VD’n om ursäkt. Men han kommer väl med en druckens envishet att klösa sig fast vid stolen.

  3. Micke

    Självklart bör Andersson avgå, han visar en väldigt bristande respekt för den sittande VD:n genom att agera som han gjort

  4. bettan

    Självklart ska Andersson avgå. Men som det brukar i denna kommun, så kommer inte Lennart Holmlund att agera. Han har nog redan klappat Andersson på ryggen i stället. Nu får ju Holmlund göra som han vill på ön, för det var nog hans mål.

  5. KA

    Håller med Anders angående Bernts avgång, men med ”Lelle” som kamrat så lär det inte bli aktuellt. Sosse och Gubbe är en härlig kombination i Umeå, då har man alltid någon som klappar en på axeln.

  6. Vario

    Många som skriker utan att för den skull ha någon insyn i vad som skett i Bostaden. Hur kommer det sig att frk Natanaelson av många anställda benämnts ”Den stängda dörrens chef”? Det är nog inte utan anledning som styrelsen riktat kritik mot henne. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att hon själv valde att säga upp sig.

  7. Larsa

    Det är meningen att de kommunala bolagen ska styras utan politiks inblandning, det står i lagen. Ändå verkar många politiker utanför, särskilt Lennart Holmlund, redan tidigt kännt till vad som hände. Hur kan det komma sig?

    Utse människor utanför politiken till dessa styrelser. Det är mina pengar som jag betalar i kommunalskatt värda!

    Det viktiga är inte om ordföranden avgår nu. Det är att han, och övriga politiskt tillsatta ledamöter, inte väljs om nästa gång.

    Varför är det bara folkpartiet som driver denna linje? Att sossarna vill ha politiker i styrelserna är inte oväntat men övriga allianspartier, skärp er!

  8. Kjell-Erik Westman

    Självklart skall Bernt Andersson avgå, har man anställt en kvinna med så stor kometens som hon verkar ha, och som han dessutom varit med att anställa, och sedan försöker gå bakom hennes rygg, FY!

  9. Etyd

    Nåja, det var väl faktiskt Natanaelsson som gick bakom styrelsens rygg. Det är precis det hela saken handlar om. Ett sådant handlande visar inte på någon större kompetens.

  10. Grå

    Bernt agerade som en ordförande. Fråga? vilka tilsätter en VD i Stiftelsen Bostaden?
    Anders Sellström KD kunde bli ännu mera känd om han jobbade som reklammakare inom tandkrämsbranschen.

    Man kunde också tänka sig en kompromiss mellan Bernt och Brit Natanielsson. Och att hon fortsätter som VD i Stiftelsen Bostaden.

  11. Sam

    Umeå vill framträda som en ung, framåt kunskapskommun med ett högstående universitet.
    Åsså, är det ändå Holmlund med S-vänner som styr kommunen med järnhand.
    Varje gång man hör honom i radio eller Tv är det som en by- älste/fåne ifrån ”bölesträsk”.
    Finns det verkligen inte en enda välutbildad, välartikulerad intelligent människa inom partiet som skulle kunna vara en värdig representant för kommunen ?????

  12. Grå

    Väljarna avgör i en demokrati Sam!
    Varför röstar man på honom?
    Han kanske pratar som en vanlig människa – är troligtvis inte en fasan – med väldig utstyrsel för att lysa – ut han är som han är, naturlig – inte tillgjord och märkvärdig

  13. Sam

    Har man verkligen röstat på honom ?
    Eller är det som alltid, att väljarna röstar på att slippa förändringar.
    Röstar på det gamla betongpartiet. Sedan är det tyvärr PARTIETs fel, (som sedan länge bestämmer allt i Umeå) att man inte hittar någon bättre än L.H.
    Eller så är det så att hans underlyddande vet att så länge man håller med så går det bra.

    Men skulle man inte kunna erbjuda en plats i Pjäx pistols ???
    Där skulla han passa bra !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.