Handelns planering, UMEVA, Hemsjukvården

*Handeln i Umeå
Debatten om handeln i Umeå blossar upp igen. Handelspolicyn är inget humbug utan enbart en hjälp för hur man planerar staden. Utgångspunkten har faktiskt varit att inte samla all handel på ett enda externt område där bilen är ett måste. Här har vi i Umeå faktiskt lyckats kombinera den utveckling som finns att etablera externa köpcentrum med visionen om handel i flera stadsdelsnära centran.

Här kan vi då tycka si eller så om det upplägget men miljömässigt tror jag Umeå är en vinnare på detta upplägg. Vi vinner också på att handeln i centrum inte tappat mark som fallet varit i åtskilliga andra städer med en enda extern etablering. Vi får ändå inte glömma att den största osäkerheten för handel utanför centrum är kopplade till var trafiken kommer att gå. I Umeå råder en stor osäkerhet kring detta i och med att vägfrågorna inte ännu är lösta.

Självklart måste vi planera för var handel kan bedrivas liksom vi planerar för var industrier och bostäder lämpligast ska beläggas. Att fritt släppa loss var handelsetableringar ska ske är rent oansvarigt. Vi styr var allt annat ska byggas och beläggas varför ska då handelsetableringar ha frikort?

Is i magen behövs när man tror på ett upplägg. Nu krävs det just att hålla i. Att göra som alla andra kan oftast se rätt ut i det korta perspektivet men vara helt fel väg att gå i det långa.

*UMEVA
Ska idag åka till Stockholm med det kommunala bolaget UMEVA som ansvarar för vatten, avlopp och avfall i kommunen. Vi ska bl a besöka Värmdö kommun och Svenskt Vatten. Att se hur andra gör för att därefter komma hem och göra saker ännu bättre är syftet med resan. Lika viktigt är det att se hur man inte ska göra. Varför göra om andras misstag är en lika viktig input på dessa studiebesök som att lära sig av de goda exemplen. Återkommer med intryck kring detta.

*Hemsjukvården
Planerna för att kommunerna i vårt län ska ta över hemsjukvården har nu börjat få grus i maskineriet. Jag har tillsammans med vår gruppledare i Landstinget, Birgitta Nordvall, skrivit en debattartikel i ämnet i dagens VK. Vi har där pekat på en del bekymmer med ett överförande av hemsjukvården till kommunerna. I de stora kommunerna, Umeå och Skellefteå, är det troligen inget problem men i de små är frågetecknen alltför stora. De analyser vi sett hittills visar inte på att det hjälper de små kommunerna att göra denna växling. Här behövs det mer genomgripande analyser innan beslut fattas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.