ÖN – får några få med tjock plånbok eller för alla Umeåbor?

Så var det dags för sista slaget om ÖN:s framtid. Efter beslutet igår i kommunstyrelsens närings- och planeringsutskott ska ett förslag nu prövas i ett samråd med Umeåborna. Har du som kommunmedborgare inte tagit ställning eller gjort din röst hörd är det dags nu. Om 6 – 8 månader ca kommer beslut att tas i kommunfullmäktige. Socialdemokrater och moderater (bildar egen majoritet i kommunfullmäktige) har tänkt placera ett ’Lycksele’ på Ön. Exploateringsgraden kommer att vara dubbelt så stor på norra delen av Ön som är fallet på Dragonfältet.

Biltrafiken kommer att öka från dagens ca 1 400 fordonsrörelser per dag till och från Ön till ca 14 000 (mängden biltrafik efter ÖK idag). S och M vill placera en ny bilbro söder om den nuvarande. Med andra ord kommer trafiken att i huvudsak gå efter Norra Obbolavägen. Vad säger de boende om det?

Exploateringskostanderna på Ön kommer att bli skyhöga utifrån ett Umeåperspektiv. Detta p g a att broar och vägar ska betalas av de som kommer att bygga på Ön. Kostnaden för denna del tas ju naturligtvis ut av de presumtiva köparna av lägenheter etc. En liten gissning gör gällande att exploateringskostnaderna samt läget innebär att vi på Ön kommer att få se de dyraste lägenheterna hittills i Umeå. Boende till för alla säger Lennart Holmlund (s), han har rätt så till vida att det gäller för alla med tjock plånbok.

Nu är det opinionsbildning som gäller. Ska en modern form av miljonprogrammet läggas på Ön eller ska vi utveckla Ön till Umeås egna ’Central Park’ tillgängligt för alla? Finns knappast ett liknande område så centralt i en stad som just Ön i Umeå.

*Bifogar den reservation som kristdemokraterna lämnade igår i samband med beslutet.

Kristdemokraterna har under hela processen saknat ett viktigt alternativ till nu framlagda planförslag. Ett alternativ som ser Ön som en naturresurs för alla i Umeås fortsatta totala tillväxt och byggande nu och i framtiden. Vi vill se ett planförslag som utgår från ett grönområde/rekreationsområde tillgängligt för alla umeåbor.

Det är inte brist på platser att bygga på i Umeå. Områden för att bygga både högt och lågt samt glest och tätt finns avsatta eller planerade redan idag. Det är dock unikt för en stad att ha en Ö av Öns storlek och karaktär centralt placerad. Att då enbart utgå från att hela Ön ska bebyggas är inte att se Ön som en del i helheten av Umeås utveckling.

Inte ens miljökonsekvensbeskrivningens nollalternativ lyfter frågan om alternativ användning av Ön. MKB:n ska som nollalternativ använda sig av en trolig utveckling av Ön om inte planförslaget genomförs. Ingen politiker eller planerare i Umeå med självaktning tror att Ön kommer att se ut som den gör idag om inte planförslaget genomförs. Självklart kommer då naturområdena på Ön att göras mer tillgängliga genom ett antal olika åtgärder. Det borde vara jämförelsealternativet, det s.k. nollalternativet, i MKB:n. Inte dagens igenväxta och otillgängliga slyområden som i MKB:n används som nollalternativ.

Om Ön bebyggs på det sätt som nu föreslås finns ingen väg tillbaka. Ön kommer att för alltid förvandlas från ett centralt, för vårt land också unikt, möjligt rekreationsområde för alla till ett höghusområde för några.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.