Är vi ett bidragsfolk?

Med anledning av Alliansens första regeringsår har jag alltmer börjat undra över Svenska folkets inställning till den politiska makten. Den politik som regeringen bedriver har som syfte att lyfta över mer frihet och handlingsutrymme men också mer ansvar på den enskilde medborgaren. Tanken är att du och jag ska få mer att säga till om och i ökad utsträckning anpassa våra välfärdsval utifrån vår egen situation. Poängen är att våra gemensamma resurser då används på ett mer effektivt sätt. Skattemedlen sätts in där de behövs utifrån behov och inte utifrån generella politiska bedömningar.

Reaktionerna på att alla som jobbar nu får ca 1 000 kronor mer kvar efter skatt, att just användas till egna val, har varit märklig på många håll. En del saker har i denna omställning blivit dyrare som avgiften till a-kassan, trafikförsäkringen m m. Sammantaget är skillnaden ändå ett stort plus netto för den enskilde. Med andra ord har det ekonomiska handlingsutrymmet ökat för den enskilde.

Reaktionerna har fokuserats på det som blivit dyrare istället för att se till helheten som inneburit att alla arbetande i Sverige går med ett stort plus. Skillnaden mot tidigare är att mindre skattemedel går till a-kassan och trafikförsäkringen. Den enskilde får istället ta ansvar för om man har behov av att vara med i a-kassan eller behov av att äga och köra en bil. Som jag ser det ett mycket bättre system.

Vi är i Sverige ett bidragsfolk. Inte undra på att socialdemokraterna fokuserat sin politik på allmosor i form av bidrag. Staten tar hand om alla via ett avancerat bidragssystem har devisen varit. Därmed har i stort sett hela svenska folket fastnat i beroendeställning till staten. Självklart sitter det i ryggmärgen att bidrag är lösningen och nåde den som ger sig på detta system.

Bidrag och hjälp ska gå till de som verkligen är i behov av detta. De som kan ska också ta ansvar i större utsträckning för sina liv och sitt leverne. Den politiken är den politik som håller på lång sikt och ökar den demokratiska friheten.

Ett alltmer ökat bidragsberoende för alla är ett hot mot demokratin och fråntar individen ansvar. Inte undra på att alla skyller på politikerna när något inträffar som går en emot. Å andra sidan har politikerna själva varit med och skapat det systemet. Ett ljus i detta mörker är den nya regeringen. All makt ska utgå från folket vilket innebär att även ansvaret i större utsträckning ska utgå från folket.

En kommentar

  1. Sverker

    att jag nu får betala mindre i skatt för att hjälpa mina sjukskrivna arbetskamrater. Och tack för att jag får ge bidrag till överklassens hushållsnära tjänster. – Som sagt, bidrag ska gå till dom som bäst behöver det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.