Misslyckat lobbyarbete av den politiska ledningen i Umeå

* Estland, Pernu

Sitter just nu i Pernu i Estland och lyssnar till Alan Lloyd. Han är vice president i en europeisk organisation för den lokala och regionala nivån i Europa. Konferensen, jag och några till från Umeå bevistar, UBC (Union of Baltic Cities) är ett samarbetsorgan mellan städerna runt Östersjön.

*Umeå missar att bli strategisk hamn

Umeå hamn blir inte en av de strategiska hamnarna i Sverige. Det har statens ensamutredare Bengt Owe Birgersson kommit fram till. Han tillsattes av den förra s-ledda regeringen att utreda vilka hamnar i Sverige som skulle vara strategiska. Dessa hamnar kommer att ges ett infrastrukturellt stöd från statliga verk och myndigheter. Allt i syfte att förbättra och underlätta transporter till och från hamnarna samt att de gynnas av förbättrade farleder till sjöss. Vägpengar och , järnvägspengar ska enligt utredningen prioriteras till de utsedda strategiska hamnarnas kringlogistik.

I norra delen av Sverige blir nu Luleå, Sundsvall och Gävle strategiska hamnar och kommer därmed att prioriteras av bl a vägverket och banverket.

Än en gång har vi ett exempel på ett misslyckat lobbyarbete av den politiska ledningen i Umeå. Socialdemokraten, Lennart Holmlund, bevisar än en gång att hans nätverk inte når utanför Umeås stadsgräns.

Det gör ju inte saken bättre för Holmlund att utredaren Birgersson tillika är socialdemokratisk partikamrat (se fakta nedan). Det socialdemokratiska ledarskapet i Umeå når inte in dit där besluten fattas. Det har stått Umeå dyrt hittills och kommer tyvärr att fortsätta så.

Har Umeå råd att se vår kommun gå miste om statliga satsningar och hela tiden prioriteras ned p g a bristen på viktiga nätverk mellan vår politiska s-ledning och viktiga beslutsfattare? Parollen "Vi vinner i Umeå" börjar kännas maläten.

FAKTA OM UTREDAREN BIRGERSSON
Författaren Bengt Owe Birgersson är professor i statskunskap och var fram till nyligen VD på SABO. För närvarande arbetar han med en statlig utredning gällande den framtida hamnpolitiken i Sverige. Bengt Owe Birgersson har tidigare varit bl a föredragande i riksdagens konstitutionsutskott (1973-1982), statssekreterare i bostadsdepartementet (1982-1988) och personlig medarbetare till dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (1989-1990).

En kommentar

  1. Peter

    Pajkastning på hög nivå är populärt i Umeå. Det kanske är så enkelt att utredaren kommit fram till att de orter han rekomenderar har bättre förutsättningar än Umeå. Bara för att det inte går som Sellström önskar så skyller han på Holmlund för att utredaren är socialdemokrat. Sellström kanske själv skulle har utövat lobbying för Umeå och dess hamn.

    Jag förutsätter att Bengt Owe Birgersson som gjord utredningen gjort den objektivt och att hans slutsatser är korrekta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.