Genus

Medverkade i SVT:s Argument igår. Diskussionen handlade om genusförskolor. Min linje i detta är att jämställdhetsarbete är positivt och ska arbetas vidare med. Genusteorierna som i mångt och mycket enbart ser könen som en social konstruktion ser jag som en ny klasskamp från vänsterhåll.

1. Sanningen som genusteorierna bygger på är att männen är överordnade kvinnorna. Forskning på om detta är en grundläggande sanning bedrivs i mycket liten utsräckning. Är det inte sant bedrivs genusfrågorna idag utifrån en dogm och inte en vetenskaplig sanning. All kraft idag ligger på att bekräfta teorierna i verkligheten utifrån den grundläggande ’sanningen’. Hur vi köper mjölk kan då bli en genusfråga.

2. Ett utsuddande av könsskillnader, som stärkande faktor och viktig i balansen mellan man och kvinna, har en politisk dagordning. Ser vi olika ut på utsidan är det väl rimligt att vi även är lite olika på insidan. Naturen kräver sin balans för att fungera liksom man/kvinna kompletterar varandra och skapar balans.

Vänstergenusextremerna vill sudda ut könet som faktor för att komma åt det viktigaste kittet i vårt samhälle nämligen familjen. Avkoda könet, nedmontera familjen som betydelse i samhällsbygget och plötsligt slår vi sönder demokratins viktigaste hörnstenar. Ska du kontrollera människor ska du ta av dom deras sociala nätverk, deras familjeband och deras identitet.

Mångfald är ju något positivt. Varför anser genusteoretikerna att könen enbart handlar om en social konstruktion när allt annat talar för att mångfald berikar? Debatten lär fortsätta.

3 kommentarer

  1. Jenny Ederlöv

    Demokratins viktigaste hörnstenar är inte familjen utan individen i mångas ögon. Att familjer ska ha det bra är självklart mycket viktigt, men ska inte kunna innebära att det sker på bekostnad av någon enskild familjemedlem. Många barn far till exempel illa hos sina biologiska föräldrar och måste därför i egenskap av individ erkännas vissa grundläggande rättigheter som väger tyngre än familjen. Historiskt har det tyvärr varit så att endast familjefäderna hade tillgång till den politiska offentliga sfären vilket har lett till att de normer och regler som vårt samhälle idag bygger på i huvudsak är skapade av män (för män?). Vissa tycker tydligen att detta inte är ett problem och har kanske missat jämställdhetsdebatten?
    Vad Sellström inte verkar ha förstått är att genusteori inte är en politisk ideologi menad endast för en liten skara vänsterextrema?, utan även menad som ett viktigt verktyg för alla skolade, även kristdemokrater?, förhoppningsvis. Hur som helst så tycker jag att hans borde läsa på om genusteorier innan han bombsäkert går ut och deklarerar sin okunskap om varför dessa genusteorier finns och vad de vill uppnå.
    Sellström menar att detta är en doktrin menad att kontrollera människor ?ta av dom deras sociala nätverk, deras familjeband och deras identitet?. Som jag förstått det menar genusteoretikerna det motsatta, alltså att individer socialiserats in, kontrolleras och låses fast av gamla förlegade normer, värderingar och strukturer. Kvinnor och män skulle t.ex. förr bete sig på olika sätt och tillskrivas olika rättigheter och skyldigheter beroende på deras kön. Ta ex.vis de äldre lagarna som gav mannen i äktenskapet rätt till kvinnan sexuellt oavsett hennes vilja. Går vi tillräckligt långt bak i tiden fick ju inte kvinnor ärva ens. Historien är tyvärr sann och något vi måste lära av, den är tyvärr också grunden för hur vi idag uppfattar och värderar mäns respektive kvinnors roller i samhället. Endast genom att erkänna vissa grundläggande minimirättigheter till alla människor oavsett om de är män eller kvinnor kommer vi att uppnå sann demokrati. Detta kräver ett större ansvarstagande av både män och kvinnor, oberoende av vilken religion eller politisk åsikt man tillhör. Det handlar inte endast om kön det handlar om att vissa basrättigheter måste tillerkännas alla oavsett kön och genusteoretikerna gör här ett viktigt arbete när de hjälper oss att definiera och sätta ord på hur och varför denna struktur ibland påverkar oss negativt som unika individer, inte bara som ett kön.

  2. Big Mama

    Nu hängde jag inte med, vadå om det inte är sant att män är överordnade kvinnor??!! Finns det NÅT som tyder på att det inte skulle vara så? Och nu vill jag inte höra om någon stam på Maldiverna.

  3. eller hur

    Kvinnorna i sverige atnjuter kvinnofridslagar och ovrigt feministiska framtvingade lagar som ger kvinnorna en fullstandig kontroll over barnen. Formodligen for kvinnors kontrollbehov, det sjukliga, ar erkant och uppskattat som en befrielseprocess. Det ar synd om kvinnorna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.