Eget Val inom hemtjänsten

*Eget Val
Med stor glädje kan vi kristdemokrater konstatera att Eget Val inom hemtjänsten i Umeå nu blir en permanentad verklighet. Även i kommundelarna kommer Eget Val att genomföras. Framförallt vill jag passa på att gratulera brukarna, de som är i behov av hemtjänsten. Nu ökas deras valfrihet att själva kunna välja vem som ska komma hem och utföra hemtjänsten. Vilket lyft!

Kristdemokraterna lade en motion om detta 2002. 2003 tog kommunfullmäktige beslut om en försöksperiod med Eget Val. Resultatet var så gott att en kraftig majoritet bland partierna nu föreslår kommunfullmäktige att permanenta försöket.

Eget Val innebär att socialnämnden auktoriserar vilka företag som får utföra hemtjänst. När så behov av hemtjänst uppstår hos någon kommunmedborgare kan den då välja mellan kommunen eller något av de auktoriserade företagen, föreningarna etc. Den som erbjuder högst kvalitet kommer att få flest uppdrag, så fungerar Eget Val. Alla får alltså samma ersättning för behovsbedömd insats. Ett fiffigt system med andra ord.

Ett exempel på höjd kvalitet är att det idag erbjuds hemtjänst på andra språk än svenska vilket måste vara en lättnad för många med invandrarbakgrund.
Grattis Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.