Klädseln i kommunfullmäktige

* Klädseln i kommunfullmäktige
Med risk för att dra på sig kritik måste jag ändå få säga vad jag tycker angående klädseln i Umeås kommunfullmäktige. Min grundinställning är att man som förtroendevald till kommunfullmäktige ingår i något viktigt och speciellt. Vi är valda av kommunmedborgarna att företräda dem. Vi är satta att fatta viktiga beslut för samhällsbygget i Umeå. Beslut som innefattar allt från infrastruktur till förskolor och äldreomsorg. Jag ser det som något högtidligt att få vara med om. Vi människor markerar ju alltid via etikett och symbolhandlingar hur vi ser på digniteten på olika tillställningar. Går man på fest klär man sig på ett sätt, går man till ett bröllop på ett annat, till konsert på ett tredje och till puben på ett fjärde.

Hur klär man sig då när man som förtroendevald går till kommunfullmäktige? Det är ju faktiskt det enda av folket direktvalda organet tillika det högst beslutande i Umeå. Ja, den som har besökt fullmäktige via åhörarläktaren kan snabbt konstatera att klädseln varierar kraftigt, från Skogsmulle till kostym med slips. En del har t o m trasiga kläder på sig. Jag anser att det krävs lite (nu är jag snäll) skärpning bland en del av ledamöterna. Klädseln markerar vilken syn man som förtroendevald har på det uppdrag man fått av folket och har att utföra.

Jag vill inte inför kostymtvång, absolut inte, men någorlunda etikettinsikt borde ändå finnas hos våra förtroendevalda i kommunfullmäktige. Att vara förtroendevald är något fint. Det måste vi visa respekt för även via vår klädsel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.