Kommunfullmäktige

* Kommunens pensionsskuld
Igår hade vi kommunfullmäktige. Många interpellationer men även en del viktiga beslut. Ett av de kanske viktigaste besluten handlade om hur vi ska klara av att finansiera de pensionsåtaganden som kommunen har. Skulden är uppe i ca 2 miljarder.
2 000 000 000 kronor! Det tar redan i dag ett stort utrymme av ekonomin och kommer att öka framöver. En långsiktig strategi har vi nu beslutat om. Kommunen bildar en pensionsstiftelse och vi för över pengar allteftersom och i takt med vad ekonomin tillåter. Syftet är att mildra och jämna ut framtida utbetalningstoppar så att pensionsutbetalningarna inte alltför mycket tränger ut annan viktig verksamhet.

* Planeringen för Umeås handel
Igår diskuterades än en gång handeln i Umeå och då i synnerhet kommunens planering för var den s k externhandeln ska ske. En del förordar ett enda stort område där "all" externhandel samlas på ett ställe, typ Birsta utanför Sundsvall. Jag m fl förordar linjen med fler mindre stadsdelsnära handelsområden. Områden som kan nås till fots och cykel och inte enbart är beroende av människors tillgång till bil. Det är bättre för miljön och ger bättre närhet för fler medborgare. Jag är övertygad om att detta är rätt väg att gå. En vinnande väg både för miljön och för att hitta ett mellanting mellan extern handeln och behållandet av stadsdelsnära service.

* AB Bostaden
Jag ställde två interpellationer kring Bostaden igår. Den ena om ägardirektiven till Bostaden och den andra om avtalet som försvann. Min slutsats av debatten och svaren på dessa interpellationer är att det finns bekymmer med hur man respekterar offentlighetsprincipen och hur dokument mellan kommunala bolagssfären och kommunen i övrigt hanteras.

Angående "dokumentet som inte fanns" gjordes en tydlig markering om att detta ska inte upprepas. Rutiner och utbildning kring offentlighetsprincipen ska ske inom Bostaden. Bra att så sker. Beträffande ägardirektiven framkom det under debatten att jag läste ur ett dokument som inte var korrekt. Jag hade bett att få ägardirektiven för Bostaden av kommunens redovisningsenhet. Fick det också i slutet på oktober. När jag i debatten citerade det ägardirektiv jag hade startade en febril aktivitet. Det visade sig nämligen att kommunens redovisningsenhet inte fått det gällande ägardirektivet sig tillhanda. Tala om cirkus.

Ägardirektivet som gällde togs det beslut om i UKF (Umeå kommunföretag, moderbolaget för AB Bostaden) i juni. Efter 4 månader finns det inte hos kommunens redovisningsenhet. Skrämmande. Ägardirektiven för våra gemensamt ägda bolag i kommunen ska naturligtvis finnas tillgängliga för alla på ett enkelt sätt. Lägg ut dom på kommunens hemsida för allas beskådande. Det gör många kommuner redan idag. Här måste en ändring till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.