Ola Nordebo, Miljöpartiet och Doctare

* Ola Nordebo och klädseln i kommunfullmäktige
Som jag förstod skulle det inte dröja länge förrän någon nappade på min blogg igår angående klädstilen i Umeås kommunfullmäktige. Nordebo drar allt till sin spets (vilket inte jag gjorde i min blogg) och ser inte min poäng. Riksdagen har en klädkodex som exempel på att det finns. Inte har jag sett Nordebo hacka på den? Jag anser inte att vi ska ha en sådan i Umeå. Jag har heller aldrig påstått att jag själv är något rättesnöre för klädstil i fullmäktige som Nordebo vill få det till. Syftet med mitt inlägg är att vädra frågan. Som folkvalda företrädare i kommunfullmäktige kanske man borde skänka en liten tanke åt vad det innebär även klädmässigt. Vi är kommunens företrädare externt och internt. Kan man då se ut hur som helst eller finns det ett utrymme för en viss eftertanke när man som förtroendevald agerar i den positionen?

* Miljöpartiet
Olustigt att behöva beskåda det som nu händer i miljöpartiet. Det hotar svärta ned hela politiken i Umeå. Oavsett vem som har rätt eller fel måste en lösning komma till stånd inte minst för de inblandade personernas skull. Frågan nu är vem som är mest storsint och först sträcker ut försoningens hand? Den personen vinner.

Miljöpartiets problem bottnar i två saker. Den första är deras stadgar. Så vitt jag kan bedöma har valen av vilka som ska ha vilka uppdrag gått stadgeenligt till. Även om en del ser det som en kupp så verkar det inte vara ett brott mot partiets stadgar. Andra partier har i sina stadgar gjort det mycket svårt att via färska nya medlemmar kunna "ta över" ett medlemsmöte som ska besluta om tillsättandet av politiska uppdrag. Det har inte miljöpartiet. Exemplet Umeå har nog fått fart på den diskussionen i miljöpartiet centralt.

Den andra orsaken bottnar i den kultur som miljöpartiet haft i åtminstone Umeå. Det har inte varit så noga att vara med på nämndsmöten, styrelsemöten och komma till kommunfullmäktige. Många tomma stolar genom årens lopp under även den förre gruppledarens tid, vittnar om en kultur där personligt ansvar inte varit ledstjärna. En genomgång av protokollen i kommunens nämnder visar snabbt på att det är just miljöpartiet som inte finns med på en del nämndsmöten. Att ta ansvar för saker och ting är ju grunden för att komma igenom den typen av problem som nu synliggörs. Det har åtminstone inte i Umeå varit miljöpartiets starkaste sida.

*Christina Doctare
Christina Doctare besökte Umeå igår. Den fullsatta fullmäktigesalen i landstingshuset fick höra henne tala om hälsa och behovet av att införa ett Bot-avdrag. Ett utmärkt förslag. Ett Bot-avdrag kan jämföras med Rot-avdraget. Syftet är att vi människor skulle kunna få göra skatteavdrag för insatser som förebygger ohälsa. Alltså utgifter man har för att måna om sin hälsa ska kunna få dras av i deklarationen. Belastningen på sjukvården skulle minska och välbefinnandet i allmänhet öka. Ska tillägga att hon även är aktiv inom kristdemokraterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.