Civilkuragelag, Barcelona och SKL

* Barcelona
Var i förra veckan i Barcelona. Presidiet i UPAB (Umeå parkeringsbolag) tillsammans med dess VD var med på en internationell konferens om kommunala bolag. Turkiet stod för den bästa presentationen och berättade om hur deras offentligt ägda bolagsstruktur såg ut och vilka privata samarbetspartners dom hade. En väldigt intressant konferens som gav många nya nätverk.

Vi gick även en hel del i denna stad för att bl.a. syna Barcelonas p-lösningar. Erfarenhet ger vishet. Det kommer väl till nytta i den fortsatta planeringen av Umeås framtida p-behov. Samtidigt kan jag bara konstatera det många före mig gjort, vilken härlig stad. Ett tips till ett angenämt och trevligt besöksmål en långhelg på senhösten eller under våren.

* SKL:s kongress
Sitter nu på Sveriges kommuner och landstings kongress i Västerås. Har som första ombud talat på kongressen angående en motion om ersättares möjlighet att i SKL:s beredningar få avge en anteckning i protokollet om man inte är överens om förslaget till beslut. Detta röstades dock ned. Den ordning vi har i kommunens nämnder gäller nu inte i SKL. Synd tycker jag.

* Civilkuragelag
Ett schystare Sverige kräver att vi alla tar ansvar. Att vi alla tar ansvar för varandra när vi hamnar i trångmål. Flera andra länder har en lag om att medborgarna måste ingripa efter bästa förmåga men i förhållande till situationens allvar. En civilkuragelag skulle innebära att samhället markerar vilket medborgaransvar vi har. Man ska inte vända bort sitt huvud när man ser ett brott begås. Man ska ingripa på lämpligt sätt. En självklarhet kan tyckas men sker det i verkligheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.