Hälsoekonomi

* Hälsoekonomi
Sitter med i en beredning på SKL (Sveriges kommuner och Landsting) som har i uppdrag att se över den framtida skattebasen för att finansiera vår gemensamma välfärd. Den demografiska förändringen kopplad till vårt redan höga skattetryck innebär att alternativ finansiering av vår välfärd måste till. Som ett led i detta arbete bjuds olika forskare och utredare in.

Sist var en "hälsoekonom" på besök för att visa oss hur man kan jämföra olika insatser med varandra. Kort beskrivet räknar man om insatsen, oavsett om det handlar om läkemedel eller krockkuddar, till levnadsår. Man kan då jämföra kostnaden per vunnet levnadsår i relation till typ av insats.

Exempel:
Krockkuddar i bilen = 1 000 000 kr/vunnet levnadsår
Mitträcken = 500 000 kr/vunnet levnadsår
Stöd för att sluta röka = 10 000 kr/vunnet levnadsår
Influensa vaccin till alla = 1 400 kr/vunnet levnadsår

Självklart måste en del andra komponenter vägas in men det blir tydligt, om man bara ser till kostnaden, var pengarna gör mest nytta.

Att få ned antalet döda på våra vägar till noll (om det överhuvudtaget är möjligt) måste på marginalen kosta ohyggligt mycket pengar. Att jämföra med kostnaden för att minska dödligheten för rökare. Hur använder vi våra gemensamma resurser på bästa ekonomiska sätt? Den parametern måste finnas med i diskussionen om hur vi använder våra gemensamma skattemedel. Hälsoekonomi är ett bra verktyg att ta till för att jämföra. Vi kommer att höra mycket mer om detta i framtiden, var så säker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.