Evenemangsarena samr Region Västerbotten

* Evenemangsarena
Så var diskussionen igång om en eventuell evenemangsarena i Umeå. Behovet i Umeå av större ytor för kongresser med möjlighet till matservering är stor. Nolia är tyvärr för dyr och omständig att bygga om för olika typer av arrangemang och Idun och äpplet har för liten kapacitet. Frågan kvarstår om en stor evenemangsarena med kapacitet på kanske uppemot 10 000 personer är rätt satsning för Umeås behov? Kanske men mycket beror på hur genomförandet ser ut, driftsorganisationen ser ut, placeringen och ekonomin av densamma.

Vad som jag dock saknar är vad som gör att Umeå särskiljer sig från våra städer runt om. Vad sätter Umeå på kartan som Norrlands motor? Vad måste till för att vända flyttströmmarna som för närvarande är negativa i Umeå? (Tillväxten befolkningsmässigt kan vi tacka vår egen ’produktion’ av barn genom vårt positiva födelsenettot) Kanske innehåller det särskiljande en evenemangsarena som en del i helheten men det är inte den i sig som sätter Umeå på kartan. Den strategiskt viktiga diskussionen saknar jag. Nu hotas den att gömmas bland ropen på efterapningar av vad våra grannar i söder och norr gör.

* Region Västerbotten är bildad
Efter många om och men är det nu klart att Västerbotten bildat en region. Mer makt åt folket är väl den bästa sammanfattningen av projektet. Region Västerbotten kommer att bl a hantera de regionala utvecklingsmedel som staten via länsstyrelsen tidigare hanterat. Visst är det bättre att kommun- och landstingspolitiker, valda av folket i länet, disponerar dessa resurser än statligt utsedda tjänstemän? Det kommer nog att ta några år innan den nya regionen kommer att få tydliga praktiska effekter för länet eftersom mycket av de pengar som nu tas över från länsstyrelsen och landstinget redan är uppbundna i projekt och annat. Jag är dock övertygad om att bildandet av Region Västerbotten är en försmak av bildandet av ett Region Norrland. Hoppas också att detta snart är ett faktum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.