Okunskap och röstande, SKL och Öppet Stadshus

* Okunskap
Det finns betydande luckor i kunskaperna hos svenska väljare, hävdar professor Sören Holmberg vid Göteborgs universitet som har presenterat nya siffror från väljarundersökningar 2006. Bara hälften visste vilket parti som satt i regeringen fram till 2006. Trodde faktiskt inte att allmänbildningen var så låg. Om man studerar vidare i undersökningen kan man konstatera fler intressanta utfall.

Sören Holmberg säger att undersökningen visar att de okunniga röstar i större utsträckning på socialdemokraterna och de mer kunniga väljer moderater och folkpartister. Hur det ser ut bland övriga partier har jag inte kunnat utläsa.

Jag förstår nu varför utbildning med fokus på kunskapsinlärning inte varit den största drivkraften för socialdemokraterna. Dom har insett kopplingen mellan röstande och nivån på allmänbildningen. Alliansens segerrecept nästa val blir att öka allmänbildningen i Sverige. Det förflyttar röstande från socialdemokraterna till Alliansen.

En sak till att fundera över. Det visar sig att förstagångsväljarna, 18-21år är väldigt okunniga. Det talar i varje fall för att inte sänka röståldern. Fokus måste först vara att höja kunskapen bland nuvarande förstagångsväljare innan man börjar snegla på att sänka röståldern till 16 år. Förstår nu varför det är vänstersidan som driver detta hårdast.

* SKL
Avslutar snart min dag i Stockholm och ska börja min resa till Umeå. Stormvarning är utfärdad senare idag. Hoppas prognoserna är rätt och inte förhindrar min återfärd. Ska senare idag på invigning av Lindellhallen på Universitetet. Samhällsvetarhuset har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Bara att gratulera de studenter som har ynnesten att tillbringa en del av sin tid där.

* Öppet stadshus
I morgon lördag är det öppet Stadshus. Jag är en av de politiker som kommer att vara där. Kom gärna och tala med mig om vilka frågor du vill. Umeås utveckling eller Sveriges utveckling är frågor som alltid är intressanta att diskutera. Vi ses.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.