Pär Nuder och Funktionshindrade

* Nuder
Nu går kvasten hos socialdemokraterna. Pär Nuder tvingas bort från posten som ekonomisk talesman för sitt parti enligt dagens tidningar. Han sitter idag som vice ordförande i finansutskottet (där min bror är ordförande) och måste med andra ord flyttas i och med detta besked. Mona vill nog frigöra sig från Perssons gamla styre. De nya socialdemokraterna kanske är formuleringen för dagen.

* Funktionshindrade
Igår gjorde TV 4 en stor sak av ett löfte från den förre borgerliga socialministern, Bengt Westerberg fp, om att dagverksamhet även skulle omfatta funktionshindrade som inte kunde arbeta. Jag har överhuvudtaget aldrig hört talas om att detta skulle vara ett problem. Under socialdemokraternas 12-åriga styre (1994 – 2006) har frågan heller aldrig aktualiserats. Nu dyker frågan plötsligt upp och hanteras som ett borgerligt svek. Exemplet var en person som hade assistans dygnet runt. Han hade ingenting att göra på dagarna och skulle gärna vilja vara med i någon form av dagverksamhet. Självklart fick även jag sympati med hans högst rimliga krav.

Jag inbillar mig att den dagverksamhet som finns för utvecklingsstörda inte var den verksamhet som efterfrågades p g a en annan pedagogisk inriktning. Vad jag vet kan ju assistenterna ta med honom på olika aktiviteter. Det finns inget hinder till det. Samhället har ett enormt utbud även för funktionshindrade utan utvecklingsstörning. I reportaget framgick inte vad problemet var bara att det fanns en orättvisa. Graden av handikapp är ju beroende av omgivningens ickeförmåga att ordna samhället så att alla kan vara med. Vi ska så lite som möjligt ordna specialaktiviteter för olika grupper utan samhället ska kunna inkludera alla på ett positivt sätt. Fortfarande frågar jag mig vad problemet är i praktiken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.