Vårdnadsbidrag

* Vårdnadsbidrag
Debatten i fullmäktige var stundtals hård i går när kristdemokraternas motion om att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag i Umeå var uppe för beslut. Har aldrig under mina 10 år i fullmäktige upplevt en sådan hetta och engagemang. Frågan om föräldrars rätt att själva få bestämma lite mer över sin tid med sina barn verkar röra vid något elementärt hos många. Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister verkar veta bäst om hur dina och mina barn ska tas omhand. Att föräldrarna vid köksborden skulle få mer makt över detta ska inte komma på fråga enligt den röda sidan. Så blev också beslutet i fullmäktige eftersom dessa tre partier innehar en majoritet i Umeå.

Jag frapperas dock över vilken misstro det finns till föräldrars val av barnomsorgsform. Kvinnorna kommer att gå tillbaka till spisen om ett vårdnadsbidrag införs, sa vänsterns Tamara Spiric. Jag tror inte en kvinna i den generation som nu har barn i åldern 1-3 år eller som kommer att få barn i den åldern (vilka berörs av ett vårdnadsbidrag), ser sig själva som offer och kommer att hamna vid spisen.

Vårdnadsbidraget är till för att föräldrarna gemensamt ska kunna få ytterligare ett verktyg att använda under deras barns första levnadsår. Ändå fördes debatten uteslutande om att det är kvinnan som drabbas av alla farsoter. Jag tycker att en stor del av argumentationen i fullmäktige mot ett vårdnadsbidrag andades ett förakt mot den moderna kvinnan. Kvinnor är dumma, kvinnor har inte kompetens att ta egna beslut och kvinnan är den som förlorar på detta. Vårdnadsbidraget ställer hela jämställdhetsarbetet på ända. Jo jag tackar jag.

Jag tror att dagens kvinnor och män har förmågan att ta egna kloka beslut som passar dem bäst. Enligt undersökningar kommer ca 10-20 % att nyttja vårdnadsbidraget. Idag använder sig ca 10 % inte av förskolan. Dessa får idag 0 kronor för sitt val. 3 000:- i vårdnadsbidrag är kanske inte mycket men det är betydligt mer än 0 kronor som idag.

En trygg uppväxt skapar trygga vuxna i framtiden. Detta är kristdemokraterna fullständigt övertygade om. Kan ett vårdnadsbidrag bidra till en tryggare uppväxt för några är allt värt. 78 kommuner i Sverige kommer att införa vårdnadsbidraget från 1 juli eller 1 januari nästa år. Blir mycket intressant att följa dessa kommuner. Kristdemokraterna återkommer med andra ord i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.