Socialdemokraternas skuggbudget 2008

* Socialdemokraternas skuggbudget för 2008

Kritiken från socialdemokraterna mot alliansregeringens arbete innehåller många retoriska grepp. För att få reda på vad dom egentligen vill är det bra att syna deras skuggbudget för 2008. Där ser man tydligt vilka förslag som föreslås i praktiken

På DN debatt 1/2 lovar Mona Sahlin och Thomas Östros bland annat att a-kassan och taket ska höjas. Dessa förslag fanns med i deras skuggbudget och beräkningarna som kommer utgår från att det som skrevs på DN debatt också stämmer med budgetmotionens skrivningar.

Socialdemokraternas höjning av a-kassan (till 80 procent) och taket (till drygt 900 kronor) beräknas ge 22 000 färre sysselsatta och 13 000 fler arbetslösa.

Kostnaden för att höja a-kassan och taket är cirka 3-4 miljarder kronor, beroende på hur man räknar.

a) Kostnaden för a-kassan till följd av 80 % och 930 kr/dag är ca 3 mdkr/år i ökade a-kasseutgifter.
b) Till detta ska läggas den dynamiska effekten av 0,3 % fler arbetslösa, vilket ökar a-kasseutgifterna med ytterligare ca 1 mdkr. Alltså totalt ca 4 mdkr i ökade a-kasseutgifter till följd av förslaget.
c) Tas hänsyn till ökade skatteinkomster minskar ’nettoutgifterna’ till ca 2,8 mdkr.

De sammantagna effekterna med socialdemokraternas recept är 60 000 färre sysselsatta, 20 000 fler arbetslösa, 1 procent lägre BNP, 20 mdr lägre finansiellt sparande och att skatterna höjs med över 20 miljarder kronor. Detta jämfört med den politik som alliansregeringen nu för.

Socialdemokraterna vill höja skatten för låg- och medelinkomsttagare, genom att avvisa alliansregeringens jobbskatteavdrags andra steg och reducera det första steget. Denna skattehöjning med närmare 18 mdkr skulle medföra att en förskollärare, en sjuksköterska och gymnasielärare får höjd skatt med cirka 400 kronor i månaden.

En nyligen publicerad studie av fyra forskare (SNS Konjunkturråd – Vägar till full sysselsättning) visar jobbskatteavdragets tydliga positiva effekter för låg- och medelinkomsttagare. Ökningen av disponibel inkomst är enligt rapporten mer än dubbelt så stor (8,6 procent) för låginkomsttagare jämfört med höginkomsttagare (4,2 procent). Forskarna skriver också: ’Jobbpolitiken förefaller också kunna leda till en utjämning av skillnaderna mellan mäns och kvinnors arbetstid och inkomster eftersom våra beräkningar tyder på att relativt fler kvinnor än män väljer att arbeta mer och därmed öka sina inkomster.’

Den långsiktiga effekten av de reformer som alliansregeringen hittills har presenterat är att nästan 150 000 fler kommer i arbete. Detta är alltså inte konjunkturmässiga och tillfälliga jobb, utan är den varaktiga, långsiktiga, försiktigt skattade effekten.

Alliansregeringen gör skillnad. Låt er inte luras av socialdemokraternas retorik. Syna siffrorna själva och låt dessa tala sitt språk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.