Vårdköerna och Energisnåla hus

* Vårdköerna
På DN-debatt idag skriver socialministern, Göran Hägglund (kd), om att vårdgarantin inte fungerar. Han är inne på en lagstiftning om inte landstingen tar tag i problemet. Kvaliteten i sjukvården är hög och bra internationellt sett men det gäller att tas sig in på sjukhusen eller till läkaren också. Tillgängligheten är med andra ord under all kritik. Västerbottens landsting har här stora problem med långa köer och alltför långa väntetider till kontakt med läkare. Jag har alltid föreslagit att man bör skicka in logistiker från transportbranschen i sjukvården för att effektivisera och smörja upp patienthanteringen. Landstingsledningen bör också lyssna till fotfolket om bra tips och idéer.

Det finns vägar att gå. Väntetiderna på akuten på det entreprenadstyrda St .Görans sjukhus i Stockholm har mer än halverats. Detta har skett inte utan problem men utan särskilda resurstillskott i form av mer pengar eller mer personal. Skicka omedelbart dit landstingsledningen, verksamhetscheferna och politikerna på studiebesök.

Västerbottens landsting styrs av socialdemokrater sedan urminnes tider. Underskotten står som spön i backen och köerna är långa. När ska väljarna i Västerbotten slänga ut team (s) och låta team (allians) få chansen? När har väljarna fått nog?

* Energisnåla hus
Nu kommer Sveriges största bostadsbyggare, JM, att helt gå över till energieffektiva bostadshus. Dom sänker energiåtgången med 35 % vilket minskar kostnaden för en 100 kvm stor lägenhet med ca 2 500 kronor per år. Byggkostnaden blir inte högre enligt JM. Utmärkt, nu är det för andra byggföretag att ta efter. Tekniken finns och den blir inte dyrare så här verkar en vinn vinn situation uppstå. Kostnaderna minskar i boendet samtidigt som miljön också blir en vinnare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.