Kvinnligt företagande och bidragsfusk

* Kvinnligt företagande
Så kom då ännu en sorglig bekräftelse på att svenska kvinnors företagande är bland det sämsta i Europa. I rapporten slås fast att Sverige må vara mest jämställt i flera avseenden men knappast när det gäller företagandet.

Bara 3,9 procent av Sveriges kvinnor driver ett eget företag. Europasnittet ligger på 5,7 procent. Av 25 länder i Europa hamnar Sverige på 23:e plats.

Alliansen i Umeå har föreslagit en mängd åtgärder för att just öka det kvinnliga företagandet. Bl a har vi motionerat om att de som vill av de anställda i Umeå Kommun ska få gå en starta eget utbildning. Vi vill också öppna upp de offentliga verksamheterna för mer konkurrens i syfte att skapa en större mångfald av service och nytänkande.

Bilden bekräftas av företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson som säger att tre saker måste göras för att företagandet ska bli mer jämställt: Socialförsäkringssystemet måste ändras så att heltidsföretagande blir mer attraktivt, ämnet entreprenörskap ska in i skolan och den offentliga sektorn öppnas för konkurrens. Utbildning, vård och omsorg sysselsätter 900 000 kvinnor men bara 1 procent av dem är egna företagare, enligt organisationen.

* Felaktiga utbetalningar
Regeringen vill nu komma åt svinnet i socialförsäkringssystemen. Bara när det gäller tillfällig föräldrapenning är svinnet så stort som 650 miljoner per år. Sju av tio svenskar tycker att den som medvetet lämnar fel uppgifter till försäkringskassan ska åtalas för bedrägeri. Det finns med andra ord en stor folklig acceptans för att se över kontrollen av utbetalningarna. I Sverige har det varit kutym att man litar på folk och att de uppgifter som kommer in stämmer.

Samtidigt verkar de allra flesta veta om någon eller känna någon som "glider" på regelverket för att maximera sin egen nytta. Vad som inte verkar bekymra dessa är att denna egennytta fås på bekostnad av andras behov. Vi behöver bidragssystem i Sverige för att klara av att ge de med behov som av olika anledningar inte klarar sin egen försörjning. Det måste ändå vara så att kontrollfunktioner byggs in för att bidragssystemen inte ska missbrukas. Inte för att ge sig på de som har behov eller de som följer regelverket utan de som missbrukar och sätter i system att lura andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.