Umeå tappar fart men vilka värderingar styr flyttmönster?

* Umeå tappar fart
Dom definitiva befolkningssiffrorna för år 2007 har nu kommit. Det visar sig att nativiteten är den faktor som räddar Umeås befolkningsökning. Umeå växer med andra ord inte genom att locka hit fler människor utan genom att vi självgenererar fler än vad som dör. Ökningen är på sammanlagt 536 personer. Flyttnettot är på minus 34 personer. Självklart är det glädjande i ett Norrlandsperspektiv att Umeå ändå växer med så många som 536 personer. Jämförbart med en del övriga norrlandsstäder visar det sig att Luleå minskar (-167), Sundsvall ökar (+59), Skellefteå ökar (+124) och Piteå ökar (+18).

Vi ska dock komma ihåg att vi i första hand ska jämföra oss med de större städerna i Sverige och vårt eget satta befolkningsmål. Umeå tappar fart mot det nuvarande målet om att bli 150 000 invånare år 2050. I snitt behöver Umeå växa med 890 personer per år fram till 2050 för att bli just 150 000 invånare. Det diskuteras flitigt om att vi ska ändra detta mål till att bli 200 000. Det innebär att snittillväxten då måste bli 2052 personer per år. Tillåt mig vara lite skeptisk.

Om vi nu jämför os med övriga större städer i Sverige blir bilden lite klarare. Uppsala ökar med 2354 personer, Lund ökar med 2000, Örebro med 452, Västerås med 808 och Linköping med 1787. Med andra ord ökar avståndet till våra konkurrenter i rask takt. Jönköping som är den stad som ligger strax före Umeå befolkningsmässigt, drar ifrån oss med nästan 1000 personer.

Dags att analysera den uppkomna situationen och komma med åtgärder. En mängd faktorer bygger en stad och drar till sig människor och företag såsom näringslivsklimatet, skattetrycket, förändringsbenägenheten, stadens planering, infrastrukturen, Umeås själ, den kommunala servicen etc.

Varumärket Umeå måste vara laddat med värderingar som attraherar de människor, svenskar som icke ännu svenskar, att vilja flytta till Umeå. Vilka är dessa värderingar? Här ligger nyckeln till framgång.

En kommentar

  1. Inga-Lena Holmgren

    Stadens själ tror jag är oerhört viktigt. Behåll det som utgör Umeå och som gör Umeå speciellt – annars kunde man ju bo i vilken std som helst. Natur och kultur är viktigt, det är jag övertygad om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.