Första hjälpen och Nina Björby fd (mp)

* Första-hjälpen för den som mår psykiskt dåligt
Kristdemokraternas äldre- och folkhälsominister, Maria Larsson, föreslår en första-hjälpen-utbildning i samband med att hon aviserar nya åtgärder inom folkhälsoarbetet. Precis som det finns första-hjälpen-utbildningar för att rädda liv när det gäller fysisk ohälsa, så behövs det för att rädda liv när det gäller psykisk ohälsa. Det är många som lärt sig första hjälpen och hjärt- och lungräddning, men inte hur man hjälper någon som mår psykiskt dåligt eller går i självmordstankar. Alliansregeringens nollvision vad gäller antalet självmord är det nu dags för folkbildning på detta område. Ett utmärkt förslag. Vi alla måste vara med och våga ta vårt ansvar för att hjälpa våra medmänniskor även på det psykiska området.

* Nina Björby byter (mp) till (s)
Med dunder och brak genomfördes Nina Björbys övergång från miljöpartiet till socialdemokraterna. Likt en idrottsstjärna skrev hon på den socialdemokratiska medlemsblanketten onsdagen den 20 februari klockan 12.00. Upplägget var välregisserat och ingen kan ju undgå att notera socialdemokraterna och Holmlunds stolthet över uppmärksamheten. Nina Björby har åsikter som inte alltid innebär att vi är på samma linje politiskt men jag gillar henne som person. Vi får nu se hur hon kommer att klara av att leva i en helt annan partistruktur än den hon befunnits i tidigare. Grattis (s) till en väl genomförd show.

Jag tillåter mig dock att tro att Holmlund gläds lika mycket åt att han samtidigt med övergången också ger miljöpartiet i Umeå en (ursäkta uttrycket) käftsmäll. Ingen har ju undgått att märka den aversion Holmlund har mot miljöpartiet i Umeå och dess företrädare. Speciellt mot Jabar Amin som tidigare var medlem i socialdemokraterna.

Frågan är nu om den kvarvarande delen av miljöpartiet i Umeå skålar i champagne för att man blivit av med Björby eller om man ser övergången som början till slutet för partiet lokalt? Oavsett vad som händer kommer förtroendet för miljöpartiet lokalt men även som parti i riksdagen att ta stryk av händelserna i Umeå.

De olika partierna i Umeå företräder ju olika politiska åsikter men samtidigt byggs förtroendet mellan partierna av respekt för varandra och vidmaktshålls av ömsesidig tillit.

Våra politiska positioner ska och måste får diskuteras ibland hårt och tufft. Men på kafferasten efter debatten eller sammanträdet är vi samtidigt ett arbetslag med en gemensam uppgift att lösa. Då är det inte politik det handlar om utan ömsesidig respekt. Den delen har det som är kvar av miljöpartiet i Umeå mycket kvar att bevisa för att överhuvudtaget få vara med i byggandet av det framtida Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.